În vara acestui an, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care au oferit în administrare Teatrului German de Stat Timișoara un spațiu situat pe str. Cuvin nr. 2, unde în anii 2000 făceau practică elevii Colegiului Tehnic I.C. Brătianu.
Teatrul German de Stat, instituție publică aflată sub autoritatea Consiliului Local Timișoara, a cerut acest imobil în administrare, pentru 49 de ani, la finalul anului 2021, promițând că la schimb va suporta cheltuielile de amenajare și întreținere.
În momentul de față, Teatrul German de Stat își desfășoară activitatea în spații insuficiente și necorespunzător utilate, astfel că extinderea sa a fost tratată cu prioritate.
Imobilul este format din două hale, una de 575 mp și alta de 574 mp, un atelier de 245 mp, o cabină pentru poartă de 19 mp, la care se adaugă un teren a cărui suprafață trece de 2.200 mp.
După ce Teatrul German va refuncționaliza sala de spectacole, aceasta ar urma să devină un epicentru cultural al zonei, dar va deservi și infrastructurii culturale a orașului – mai ales dat fiind faptul că în 2023, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Noua sală ar urma să fie dedicată în special teatrului pentru tineret și dramaturgiei contemporane.
Marți, 29 noiembrie, a avut loc predarea oficială a acestui spațiu, viitoarea Sală Atelier a Teatrului German. Sala Atelier a fost gândită ca un spațiu alternativ de creație teatrală.
La eveniment au participat primarul Timișoarei Dominic Fritz, alături de managerul Teatrului German Lucian Vărșăndan.
Teatrul German de Stat Timișoara are 108 posturi și un număr important de colaboratori. Produce între cinci și șapte premiere pe stagiune, jucând în medie în fața a 10.000 de spectatori anual.
„Acest vis s-a născut acum vreo zece ani. După cum știți, noi suntem singurul oraș din Europa unde trei teatre funcționează în aceeași clădire. Este un simbolism pe care nu vrem să îl pierdem. Dar este clar ca avem nevoie de spații pentru extinderea activității culturale. Credem în viitorul Teatrului German”, a declarat, marți, primarul Dominic Fritz.
Directorul Teatrului German de Stat a spus că una dintre noile săli, și anume Sala Atelier, va ține cont de specificul său – de spațiu folosit în trecut de tineri pentru practică.
„S-a menționat și fostul cinematograf Arta, dat în folosința Teatrului Maghiar de Stat. În mod similar, tot Municipiul Timișoara este cel care a dat fosta sală de sport numărul 2 Teatrului Național Timișoara. În acest moment, la 69 de ani de la înființarea sa, Teatrul German beneficiază încă de aceeași infrastructură de care beneficia atunci, adică o sală de repetiții care e cât trei birouri și o scenă pe care o împarte, de tot atâția ani, cu Teatrul Maghiar de Stat”, a declarat Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat.
Vărșăndan a mai precizat că spațiul abandonat de pe strada Cuvin a fost plin de vegetație și deșeuri, care au fost îndepărtate.
Acum se lucrează la primele estimări privind costurile de reabilitare a imobilului și curții. Întreaga lucrare va dura 3-4 ani, însă spațiul va fi redat treptat publicului, astfel că primele reprezentanții vor avea loc pe strada Cuvin chiar anul viitor.
Pe aceeași temă:
Teatrul German de Stat din Timișoara va avea încă o sală de spectacole
Trimite articolul
XBravo, lucru bun.