Luni au fost repartizați în școlile din Timiș cu predare în limba ucraineană cinci elevi: 2 copii de clasa a IV-a și a X-a la Liceul Calderon, 2 elevi la Grădinița P.P. nr. 14 și un elev la Școala Gimnazială nr. 24, de clasa a IV-a. Alți opt elevi vor fi repartizați în cursul zilei de astăzi astfel: 8 elevi la Școala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Mare (3 în clasa a VIII-a, 3 în clasa a IV-a și 2 în clasa I), 3 elevi (2 de clasa I și 1 de clasa a VI-a) la Găvojdia și un elev de clasa a V-a din Timișoara la Generală 24.
„Deocamdată, au statut de audienți. Majoritatea tranzitează țara noastră. Sunt printre ei și părinți cu copii, ce vor rămâne în Timișoara. Dacă hotărăsc să rămână, vor avea nevoie de echivalare studii, așa cum se face pentru orice copil venit din afara țării ce vrea să-și continue studiile în România”, transmite Aura Danielescu, inspectorul școlar general al Timișului.
Procesul de admitere în școlile din Timiș pentru copiii care ajung din Ucraina
Inspectoratul Școlar Timiș a format la nivel local un grup de lucru compus din cadre didactice care știu limba ucraineană, pentru a veni în ajutorul copiilor refugiați care rămân în Timiș și vor să continue studiile. Din acest grup fac parte: inspectorul școlar general, 2 inspectori școlari, 3 cadre didactice și un psiholog/consilier școlar.
Ei au sarcina să primească cererile de înscriere în învățământul din Timiș de la părinții copiilor care doresc acest lucru, inclusiv cei cu probleme de sănătate sau au probleme de deplasare sau boli cronice, iar mai apoi repartizează copiii spre unitățile de învățământ stabilite, cu predare ucraineană.
Ulterior, aceștia vor completa și vor aduce la sediul ISJ de pe Bulevardul Mihai Viteazu nr.32 Timișoara o cerere pe care o găsesc AICI, unde vor preciza dacă elevul știe și limba română, care este clasa de studiu și dacă are echipamente pentru predarea online.
Conducerea ISJ a explicat că îi va susține pe elevii refugiați oferindu-le echipamente. În plus, părinții vor atașa și documente de identificare a copiilor, dacă au asupra lor.
Cererea este disponibilă în trei variante: limba română, limba ucraineană și o variantă în limba engleză și se poate completa de către unul dintre părinți/reprezentantul legal pentru elevii minori, direct de către elevi, numai în cazul în care aceștia sunt majori sau reprezentantul autorității competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minori neînsoțiți, constituit la nivelul fiecărui județ, pentru minorii neînsoțiți.
Unitățile de învățământ din Timiș cu predare în limba ucraineană:
- Grădinița și Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara
- Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara
- Liceul Teoretic „William Shakespeare”
- Școala Gimnazială Știuca
- Școala Gimnazială Bethausen
- Școala Gimnazială Darova
- Școala Gimnazială Mașloc
- Școala Gimnazială Pietroasa
- Școala Gimnazială Banloc
- Școala Generală Pogănești
- Școala Gimnazială Livezile
- Liceul „Iulia Hașdeu” din Lugoj
- Centrul de educație inclusivă Recaș
- British International School din Timișoara
De la învățământul primar la cel liceal, toate școlile de mai sus oferă posibilitatea de a înscrie copii refugiați din Ucraina. Preșcolarii ucraineni vor putea merge la grădiniță, în Timiș, pentru a socializa cu alți copii. În plus, copiii vor primi pachete cu rechizite și alte produse indispensabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!