Pe scurt, este vorba despre crearea a cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), unde sunt cuprinse 70 de localități din Timiș și consiliul județean, care să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei conducte de gaze naturale care să treacă prin județ. După realizarea documentației, a studiului de fezabilitate, toate actele vor fi depuse la Transgaz și la organismele care avizează aceste lucrări. După aprobările de rigoare, Transgaz va realiza respectiva conductă prin Timiș, prin care va furniza gaz, iar reprezentanții acestor Asociații de Dezvoltare Intercomunitară vor încheia contracte cu firmele care vor distribui gazul către populație. Acesta este „scenariul” pe scurt, iar orizontul de timp în care acesta va fi „pus în scenă” este încă nedefinit. Deocamdată a început crearea acestor asociații în Timiș, prin hotărâri de consilii locale și consiliu județean, urmând să se treacă la pașii următori pentru deservirea unui număr de 220.000 de cetățeni din Timiș. Au fost create cinci astfel de asociații: Adi Gaz Vest – 78.000 de locuitori, cu 22 de comune care au aderat la asociație, ADI Gaz Nord, cu 8 comune și orașul Recaș – 32.000 de locuitori, ADI Gaz Centru, cu 9 comune – 25.000 locuitori, ADI Gaz Est, cu 15 comune plus orașul Făget – 35.000 locuitori și ADI Gaz Sud cu Deta, Gătaia și 13 comune – aproximativ 44.000 de locuitori.
„Decizia de a dezvolta aceste Asociații de Dezvoltare Intercomunitară am luat-o discutând cu ministrul Economiei, Andrușcă, cu președintele Transgaz, care face transportul gazelor naturale. A fost aprobată în Parlamentul României Legea offshore și un procent din extracția de gaze naturale din Marea Neagră va rămâne pe teritoriul României. Am creat aceste asociații pentru a aduce gazul în casele oamenilor. inclusiv în zona de Est a județului, unde mare parte din cetățeni sunt cu încălzire pe lemne s-a văzut această mare dorință de a trece la acest sistem de gaze naturale”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Fiecare asociație va realiza un studiu de fezabilitate pentru traseul conductei privind gazele naturale, iar numărul de persoane fizice și juridice va da valoarea estimativă a lucrărilor. După realizarea acestui studiu de fezabilitate și aprobarea lui va fi depusă cererea de a prinde pe lista de investiții a Transgaz realizarea conductei de gaze naturale. Transgaz are trei propuneri de realizare a rețelei. Bani pentru studiile de fezabilitate vor veni din patrimoniul inițial și cotizația fiecărui membru al asociației.
„Este un proiect extraordinar de important, la care au aderat 70 de unități administrativ-teritoriale, un proiect care nu are culoare politică. Sper ca acest proiect să aibă și succes. Este un proiect de durată, care dacă reușim să-l implementăm vom discuta de o rețea extinsă de gaze naturale pe raza județului Timiș. Dacă la finalul lunii decembrie se vor constitui legal asociațiile, în maxim trei luni de zile cred că am putea avea studiul de fezabilitate pe care îl vom înainta ANR și apoi ministerului pentru Transgaz”, a mai spus Dobra.
Citiți principiile noastre de moderare aici!