Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Imigrări, la finalul anului 2016, în județul Timiş existau înregistrați 208 refugiați, cu permis de ședere valabil.
15 tineri refugiaţi din Irak, Siria şi Afganistan, stabiliţi în Timişoara, cu vârste între 11 şi 26 de ani, au participat alături de 15 tineri români, timp de patru luni, în perioada ianuarie – aprilie 2017, la ateliere săptămânale de teatru, film, muzică şi pictură, cu obiectivul de a aduce migranţii împreună cu localnicii şi de a descoperi similitudini, mai degrabă decât diferenţe.
Sâmbătă, 13 mai, la Ambasada & Basca, începând cu ora 11, vor avea loc proiecții de scurt metraje pentru copii (9-15 ani), de la ora 14 se vor proiecta filmulețe pentru adolescenți, iar de la ora 15.45, scurt metraje pentru publicul larg. Programul continuă sâmbătă, în același loc, începând cu ora 17, cu instalație, film, pictură, teatru și muzică – „Identic vs. identitate”. La ora 19.30 se dă startul unui jam session și al socializării.
„Arta ne uneşte pe toţi. Tinerii participanţi au parcurs împreună o călătorie interesantă în aceste patru luni şi au descoperit că fie că sunt din Siria, Afganistan, Timişoara sau Republica Moldova au multe în comun. Tinerii refugiaţi, în pofida istoricului pentru care au plecat din ţara de origine, îşi doresc să lase trecutul în urmă şi să aparţină. Iar arta face exact acest lucru: îi uneşte pe oameni”, a spus Flavius Ilioni Loga, Coordonator AIDRom Timişoara.
Iniţiativa face parte în proiectul “NiCER – Metode Inovative de Integrare a Tinerilor Refugiaţi”, finanţat de Comisia Europeană şi implementat în Timişoara de AIDRom şi Institutul Intercultural Timişoara. Proiectul este reprodus în șase oraşe europene partenere: Roma, Bruxelles, Sevilla, Liverpool, Nicosia, Berlin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!