Bustul fostului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, a fost dezvelit duminică după-amiază, în curtea bisericii din Cornești, satul său natal. La manifestare au fost prezenți nepoții acestuia, care locuiesc încă în Cornești, primarul din Orțișoara și ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
„Bustul ar fi trebuit dezvelit și binecuvântat anul trecut, dar, din cauza vremurilor tulburi, nu am putut face acest lucru. De aceea am amânat. Iată că anul acesta, acest vrednic slujitor al bisericii, care a fost îndepărtat în mod abuziv din Scaunul Mitropolitan de la Timișoara de către autoritățile comuniste ale acelor vremuri, are un bust ridicat lângă biserica în care el a fost botezat de bunii săi părinți. Tatăl și bunicul său au fost cântăreți în strana Bisericii de la Jadani, Corneștiul de astăzi”, povestește preotul Ionel Popescu.
Sculptorul acestui bust este Aurel Gheorghe Ardeleanu, care a realizat multe statui ale personalităților timișorene și bănățene. A fost turnat și ridicat pe soclu cu contribuția financiară a Primăriei Orțișoara, cu sprijinul parohiei locale și Arhiepiscopiei Timișoara.
„Este un moment de adevărată înălțare duhovnicească pentru noi toți. Este un moment de prețuire și recunoștință a noastră, preoți și credincioși, față de acest ierarh al bisericii bănățene, care a fost umilit de autoritățile comuniste și îndepărtat pe nedrept din Scaunul Mitropolitan. De aceea, în ziua de 21 februarie, înălțăm smerită rugăciune către bunul Dumnezeu, către sufletul Părintelui Mitropolit, Vasile Lăzărescu”, mai spune preotul Ionel Popescu.
Vasile Lăzărescu s-a născut la 1 ianuarie 1894, în Jadani, astăzi Cornești din județul Timiș. S-a călugărit în 1928, iar la 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeșului. În 12 iunie 1940 a devenit episcop al Timișoarei, pentru ca din 1947 să fie arhiepiscop și primul mitropolit al Banatului.
Trimite articolul
XNu cred ca a fost singurul roman umilit de către comuniști. Pt ceilalți de ce nu ridicați statui ? Primăria Orțișoara are excedent bugetar și nu mai are pe ce sa cheltuie banii ????
Poate nu stiti tot adevarul …Mitropolitul Lazarescu a avut domiciliu fortat in ultimii ani de viata la Buzias , ptr-ca a facut o delapidare mare ptr vremea aia , cca 1 milion de lei . la Buzias a avut insotitor ca sa se plimbe prin statiune , femeie de serviciu , bucatareasa .
-
Frustratilor! Este o personalitate a Banatului si trebuie respectata memoria! Azi acest banat ghiftiut de sudisti si nenorocit de acestia!
-
Iarta-ma druckere dar esti prost ca noaptea..
Mitropolitul a fost inchis la Manastirea – Inchisoare Caldarusani timp de 8 ani dupa INSCENAREA cum că a furat bani ca sa isi acopere casa din Cornesti cu tabla (dovada e ca niciodata acea casa nu a fost acoperita cu tabla, desi la proces se sustinea ca reparatia era DEJA FACUTA)
Mai mult, dupa 8 ani de domiciliu fortat.. cand au vazut autoritatile ca nu mai moare odata, au ordonat infometarea lui pana la moarte… exista marturii ca in ultimele luni de viata a fost pus intr-un grajd.. si hranit doar cu Sfanta Impartasanie (un preot, pretextand ca il Impartaseste ca sa nu atraga suspiciunea comunistilor care pazeau de fapt locul, il hranea cu tot continutul potirului in fiecare zi dupa Sfanta Liturghie, pentru ca era interzis sa i se aduca mancare.. doar apa..)Ca sa iti faci o idee cine a fost.. Mitropolitul Lazarescu, in 1956, in plina epoca stalinista, cant toti tremuaru.. in sedinta la Oravita a avut curajul sa ridice protopopul locului in picioare si sa il faca troaca de porci pentru ca ”s-a dat cu comunistii”… un curaj nebun..o atitudine anticomunista care s-a manifestat de fiecare data cand a fost cazul.. de acolo i s-a facut inscenarea procesului.. El chiar este o mare personalitate a luptei anticomuniste.. dincolo de prostia ignorantilor care nici macar nu ii stiu numele…
Despre acest om, daca istoria e dreapta, vom vorbi la un moment dat ca Sfant Martir…..
Nu mai zic ca TOT dar absolut TOT ce inseamna Mitropolia Banatului avem de la el.. el a mutat episcopia de Caransebes la Timisoara, el a ridicat-o la rang de Mitropolie, el a construit actualul sediu al Mitropoliei, el a construit Catedrala, el (/demersurile lui/) l-a canonizat pe Sfantul Iosif de la Partos..dupa care au venit altii si s-au instalat comod in locul lui pentru zeci de ani nepomenindu-i nici macar numele..
Si da, nu imi voi dezvalui aici identitatea, dar sunt avizat.. in cadrul studiilor doctorale in Istorie, la un moment dat am facut un referat despre Mitropolitul Vasile Lazarescu.. stiu bine despre ce vorbesc…
teodosie spagoveanu a avut mentor