Festivalul Plai de la Timisoara a început în anul 2006, sub genericul „Identitate prin diversitate”. Au urmat „Artă fără frontiere”, în 2007, „Cultură fără viză”, în 2008, şi „Open Art Festival”, în 2009. Anul acesta este unul aniversar pentru Plai, iar deviza sub care se va desfăşura cea de a cincea ediţie este „Punţi, nu bariere” – o deviză emblematică pentru ceea ce se doreşte Festivalul Plai, inspirată din primul artist care şi-a confirmat participarea la ediţia din acest an.
„Noi creăm punţi, nu bariere. De asta are lumea nevoie” spune Trilok Gurtu – un nume deja cunoscut timişorenilor. În urmă cu şase ani, a umplut până la refuz sala de concerte a Liceului Ion Vidu, lucru care s-a repetat, după aceea, la Sala Palatului din Bucureşti.
La începutul anilor ’70, un tânăr indian aştepta răspunsul faimoasei academii americane de muzică Berkeley. „Respins” a sunat verdictul – unul care nu l-a făcut pe artist decât să considere că America nu este destul de bună pentru el. A venit în Europa şi de aici a pornit o poveste impresionantă. „Doream din tot sufletul să ajung să cânt ca un adevărat baterist american, însă Dumnezeu a aranjat în aşa fel lucrurile ca eu să cânt numai ca Trilok Gurtu. Să nu semăn cu nimeni altcineva”, povesteşte indianul.
Percuţionist de talie mondială, Trilok Gurtu a atras numeroşi muzicieni care şi-au dorit să colaboreze cu el de-a lungul timpului: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Neneh Cherry, Bob Dylan, Eric Clapton, Pat Metheny, Gilberto Gil, David Gilmour sunt doar câţiva dintre cei care au fost vrăjiţi de simţul aprins al ritmului de care dă dovadă Trilok.
Cu rădăcini adânci în tradiţia indiană, Trilok Gurtu reuşeşte să creeze ritmuri care ridică în picioare zeci de mii de spectatori oriunde în lume. Desemnat timp de cinci ani cel mai bun percuţionist al lumii, indianul are o carte de vizită impresionantă pentru orice muzician: apariţii pe 126 de albume, 54 de compilaţii, cinci DVD-uri iar muzica sa este dată ca exemplu în două cărţi despre performanţa în percuţie. Albumele sale solo au şocat şi au fascinat în egală măsură. Trilok Gurtu a reuşit să aducă în prim-plan suflul muzical al Indiei, să facă senzaţie în muzica occidentală şi să le îmbine cu flamenco, ritmuri africane, braziliene sau chinezeşti.
Trilok Gurtu va urca pe scena de la Muzeul Satului Bănăţean în seara zilei de 10 septembrie, iar pe 11 septembrie va susţine un workshop de percuţie, la care sunt aşteptaţi să participe toţi cei care cred că au ceva de învăţat de la acest muzician.
Festivalul Plai este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş. Trilok Gurtu este adus la Plai de Institutul Cultural Român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!