Ioan Monoran a fost membru fondator al ziarului Timişoara şi al Societăţii Timişoara. Bustul său, dezvelit astăzi, este amplasat la capătul podului Traian, Splaiul Tudor Vladimirescu, colţ cu Bv. 16 Decembrie 1989 şi va rămâne acolo în amintirea celui care a fost Ion Monoran.
Bustul a fost realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, cu sprijinul primăriei şi al Societăţii Timişoara. „Mono este un înger, nu un erou”, a spus un prieten al poetului, prezent la dezvelirea bustului. La eveniment au fost prezenţi şi revoluţionari veniţi din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgovişte şi alte părţi ale ţării.
„Revoluţionarii timişoreni sunt cei care în decembrie 1989 au dat semnalul luptei. Unii dintre ei au plătit scump şi de aceea omagierea lor la Timişoara este o obligaţie morală care trebuie să rămână vie în memoria noastră. Primul om care a strigat Jos Ceauşescu a fost regretatul Ion Monoran. El este cel care a oprit tramvaiele în Piaţa Regina Maria din Timişoara. A fost declarat post-mortem cetăţean de onoare al oraşului Timişoara. Lui Ion Monoran trebuie să-i aducem un omagiu pentru curajul şi eroismul său de care a dat dovadă în acele zile. Datorită lui şi altora care l-au urmat putem sărbători în libertate înlăturarea regimului dictatorial din România. Veşnica lui preţuire”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu.
„Tatăl meu a avut forţa să nu eroizeze şi să nu dramatizeze în privinţa propriei lui persoane. Tatăl meu a fost supus aceloraşi senzaţii ca oricare alt om care s-a aflat acolo – speranţă, frică, paroxism. Tatăl meu a mai trăit doar trei ani după momentul decembrie 1989, dar şi-a dat şi el seama ca şi alţii că a fost un moment important cel din seara lui 16 decembrie”, a spus Paul Monoran, fiul poetului.
Alte articole pe aceeași temă:
Program special la 25 de ani de la Revolutie, cu proiectii de film si concerte, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!