Pentru Adelina, votul la alegerile locale dar și europarlamentarele sunt primele la care a avut ocazia să-și exercite dreptul democratic. Tânăra are 19 ani, este clasa a 12-a, iar alegerea pe care a făcut-o la primul scrutin la care a fost alegător este îndreptată spre schimbarea în bine.
„E o experiență unică, fiind prima oară când votez. Mi se pare că sunt integrată și, cumva, am devenit mult mai matură. Noi, tinerii, avem o șansă mult mai mare de a schimba lucrurile. Până la urmă, este vorba despre fiecare drept al nostru de care trebuie să profităm, să ne fie nouă bine pentru viitorul nostru.
Aș vrea (n.r. aleșii) să ne facă un confort, în primul rând, poate privind traficul, nivelul nostru de trai. Cel puțin la primar am fost destul de hotărâtă. M-am interesat foarte mult și am încercat să echilibrez și să pun în balanță cine ar merita mai mult din punctul meu de vedere”, a declarat Adelina pentru Tion la ieșirea din secția de votare.
Există și tineri pentru care, pe lângă primul vot, experiența din 9 iunie a fost și una de organizare. Doi tineri, Alexandru și David, ambii la 20 de ani, au votat pentru prima oară iar, pe lângă asta, au ajutat și pe alții să o facă. Au decis să se implice ca operatori la o secție de votare.
„A fost un pic harababură de dimineață, dar m-am învățat repede cu hârtiile și cu tot ce se mănâncă treaba asta. Este foarte important, având în vedere că tinerii de vârsta mea nu prea vin la vot, deși votul contează foarte mult. Eu am vrut să votez dar și să vin în organizare, să-mi ajut prietenii și să cunosc mai mută lume”, a declarat David, într-o pauză de la ajutat oamenii din secție.
„Sunt la facultate la științe politice și am vrut să mă implic în sistem de la început. Am votat pentru că am vrut să votez, am vrut să mă implic în sistemul democratic. Sunt la Facultatea de Științe politice, în principiu de acolo m-am informat.
E foarte important pentru că toată lumea ar trebui să aibă un cuvânt de spus despre deciziile făcute în România. Dacă nu se implică tineretul atunci se vor plânge de deciziile altora”, a spus Alexandru, în timp ce ajuta un alt cetățean să își sorteze buletinele.
Conform unei statistici realizate cu ocazia organizării alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, cifrele arată că tinerii români au fost printre cei mai dornici să voteze din toate țările comunității.
Trimite articolul
XBasescu: “Scoala romaneasca scoate tampiti”