Dezbaterea de la Timişoara are loc în cadrul proiectului FP7 REBORNE (Regenerating Bone Defects using New biomedical Engineering approaches), al cărui scop a fost aplicarea terapiei cu celule stem în afecțiunile osoase degenerative, aflat la final de implementare. În cadrul acestui proiect mai mulţi medici ortopezi au primit acreditare pentru a lucra cu celule stem în diferite studii clinice despre terapia defectelor osoase.
Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara a fost implicată, alături de alte opt centre de dezvoltare, în realizarea cercetării afecţiunilor a 60 de pacienţi cu afecţiuni osoase, rezultatele obţinute fiind excelente, recuperându-se în urma tratamentelor. Din păcate, nu în România, aici medicii au fost nevoiţi să recupereze foarte mult din decalajul specializării reduse de care beneficiau. Doar în acest an, aceştia au ajuns la performanţele cadrelor medicale din străinătate, spun specialiştii prezenţi la discuţii. Din fericire, a fost creat centrul Oncogen – Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului, iar aici au fost realizate o serie de „camere albe”, condiţiile speciale de aici permiţând lucrul cu celulele stem.
„La sfârșitul acestui proiect noi am devenit o țară complet capabilă de a conduce un trial clinic cu terapii avansate. Avem un centru modern, Oncogen, toate facilitățile necesare și echipe de medici capabile să facă astfel de studii clinice, de intervenții chirurgicale. Suntem singurii din România care avem facilitățile necesare unei astfel de practici, care înseamnă de la cercetarea de bază la studiile pe celule stem în camere curate”, a declarat profesor doctor Carmen Bunu.
Costurile ridicate ale unor astfel de terapii le fac încă prohibitive pentru aplicarea pe scară largă, deocamdată se realizează cercetarea în domeniu. Vorbim aici de 40.000 de euro pentru un singur caz.
„Sperăm că acest proiect este doar începutul și că pe baza rezultatelor obținute vom putea atrage fonduri suplimentare pentru a ușura viața unor oameni cu suferințe cronice. Aceste terapii pot fi utilizate în cazul pacienților cu boli osoase, defecte mari de os care nu se pot recupera după accidente sau în cazul copiilor care se nasc cu malformații la nivelul maxilarului și care nu pot înghiți, nu pot să vorbească. Terapia cu celule stem are un succes extraordinar, ajută în vindecare și ameliorează durerea, în cazul acestor fracturi care nu se vindecă. Iar la copii cu malformații la nivelul maxilarelor, vindecarea este spectaculoasă. Terapiile avansate cu celele stem sunt ca niște bijuterii personalizate, pentru fiecare om este o terapie și de aceea costurile ajung la aproape 40.000 de euro pentru fiecare caz”, a mai declarat Carmen Bunu.
Alte articole pe aceeași temă:
Oncogen – locul din Timisoara unde se cauta leacul pentru cancer – va fi deschis in toamna
Citiți principiile noastre de moderare aici!