Noul Spital Municipal Timișoara, care va fi construit de primărie cu sprijin din partea IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, are studiul de prefezabilitate în lucru. Documentația ar putea fi, totuși, gata în curând. În urma unei vizite făcute de organismul internațional, s-a vorbit de finalul lunii mai – începutul lunii iunie ca termen de finalizare a acestuia, după cum prevede și înțelegerea celor două părți.
„Noul Spital Municipal este cea mai mare și mai importantă investiție a orașului în sănătate, din ultima jumătate de secol. De aceea, mă bucur că avem alături de noi experții de la divizia de investiții a Băncii Mondiale, specializați în astfel de proiecte în întreaga lume. Ambiția noastră este să avem un spital modern, care rezolvă problemele pe care le avem în Timișoara cu infrastructura de sănătate și care să fie implementat cât mai repede. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă șansa de a parcurge acest drum împreună, de la primul studiu până la cheia spitalului”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Studiul de prefezabilitate, doar primul pas al parteneriatului
Momentan, parteneriatul public-privat dintre primărie și IFC este doar în prima etapă, studiul de prefezabilitate fiind inclus în aceasta. Urmează, tot în această etapă, și pregătirea studiului de fezabilitate și a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapă prevede consultanță pentru pregătirea documentației de licitație pentru atragerea unui operator privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.
Vă reamintim, spitalul urmează să fie ridicat în zona de nord a orașului, pe Calea Torontalului, lângă aerodromul Cioca, pe un teren al municipalității. Primăria estimează că unitatea va avea 300 – 400 de paturi, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente și aparatură de ultimă generație. Primele plăți vor fi făcute de către municipalitate după ce spitalul este construit și dotat cu aparatură modernă. Cheltuielile de capital, finanțare și mentenanță timp de 20 de ani, estimate la 120 de milioane de euro, pot suferi modificări, în baza studiilor realizate de către specialiștii IFC.
În urmă cu două luni, a fost semnat și un acord între părți, lucru care a creat anumite dispute în plenul consiliului local. Pe de o parte, Dan Diaconu (PNL) spunea că este doar „o petardă electorală”. Pe de altă parte, Roxana Iliescu ținea să precizeze că primăria plătește 250.000 de euro, la care se pot adăuga încă 1,25 milioane de euro, dacă proiectul va avea succes. Altfel, despre înțelegerea cu IFC se vorbește încă de la începutul anului 2022, când a fost aprobată prin HCL și oportunitatea parteneriatului.
Trimite articolul
XStudiu de prefezabilitate ? Dupa care urmeaza ala de fezabilitate ……. In amul 2478 cand omenirea va avea colonii pe Marte, primaria inca va lucra la acel spital
Chiar a fost necesar un studiu de prefezabilitate – consultanta de 250.000 euro din bani publici – pentru o noua cladire de maxim 400 de paturi?
Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timișoara are in structura 1018 paturi, deci nu putem vorbi de un nou spital municipal ci de o noua cladire pentru câteva sectii clinice.
Cate sectii din cele 23 câte are spitalul vor beneficia de condiții mai bune? Și cât va dura pana va fi finalizat proiectul? 10 ani, cum s-a afirmat intr-o stire anterioară?
La proiectul de construire a unei noi maternitati, proiect initiat de administrația Robu, proiect care are autorizatie de construire, se pare ca administrația Fritz a renuntat.
Spre comparatie, in ceea ce privește costurile suportate de Primarie in timpul administrației Robu pentru o noua maternitate de 236 de paturi, cladire cu 5 niveluri, cu suprafața construită de peste 20.000 mp, fără a fi necesar un STUDIU DE PREFEZABILITATE:
Ordin incepere SF 20.07 .2018
HCL aprobare indicatori 14.06.2019
Ordin incepere proiectare 01.08.2019
Valoare contract SF , PT si DTAC = 430395.63 lei cu TVA inclus, deci mai puțin de 90.000 de euro!