Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului Timişoarei, un grup din care fac parte mai multe organizaţii civice şi personalităţi ale urbei, a organizat joi o conferinţă de presă în Cimitirul Eroilor pentru a atrage atenţia asupra stării de degradare în care se află Monumentul Fidelităţii (cunoscut și sub denumirea de Coloana Victoria) şi pentru a cere public autorităţilor locale să mute acest monument într-una din pieţele centrale ale oraşului. Iniţiatorii acestui demers spun că monumentul riscă să se prăbuşească dacă nu se iau măsuri pentru restaurarea şi mutarea lui.
„Identitatea unui oraş este asigurată de patrimoniul său, fie el istoric, urban, al parcurilor, al personalităţilor culturale, sportive sau ştiinţifice. În privinţa patrimoniului urban, nepăsarea autorităţilor echivalează cu o condamnare la moarte a acestora. Facem, de aceea, un apel către primarul oraşului şi către consiliul municipal să dea curs planurilor de reamplasare în oraş a Monumentului Fidelităţii, unul dintre cele mai frumoase ansambluri monumentale ale Timişoarei istorice care datează din 1852 şi a fost izgonită în cimitir în anul 1936”, spun reprezentanţii Comitetului civic pentru salvarea patrimoniului Timişoarei. Pentru reamplasarea şi restaurarea monumentului, reprezentanţii societăţii civile fac apel atât la autorităţile locale cât şi la „oamenii cu bani” din oraş. Aceştia spun că au iniţiat demersurile în acest sens, dar până acum au fost ignoraţi de oficialii primăriei.
„Există un proiect de amplasare a monumentului făcut de arhitecţii Şerban Sturdza şi Radu Mihăilescu, am făcut o dezbatere la care au fost şi reprezentanţii primăriei, ne-au spus să facem noi o adresă prin care să solicităm acestă mutare a monumentului, am făcut adresa, nu ni s-a dat răspunsul în termenul legal de 30 de zile şi ni s-a spus chiar, pe căi ocolite, că nici nu vom primi un răspuns pentru că este monument categoria A, monument naţional, şi că pentru aceasta trebuie expertiză şi trebuie mutat cu grijă. Şi atunci preferă să nu facă nimic şi să se prăbuşească, să spună că aşa a vrut Dumnezeu…”, a afirmat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
„Este un monument de comemorare din timpul asediului Timişoarei din 1848, din timpul Revoluţiei Maghiare, este parte din istoria Timişoarei. Ar putea fi amplasat în spatele Begăi mici, vizavi de CEC în gândirea arhitecţilor noştri şi a studenţilor de la Arhitectură”, a explicat Daniel Vighi, un alt membru al Comitetului civic pentru salvarea patrimoniului Timişoarei.
Iniţiatorii acestui demers intenţionează să meargă săptămâna viitoare la primărie pentru a depune toate documentele necesare în vederea mutării monumentului.
Urmează Gara de Nord, acvariul şi groapa din centru
Reprezentanţii societăţii civile au aşteptări mari de la noul primar al Timişoarei, Nicolae Robu. „Ne vom ocupa şi de acvariul din centru. Am auzit că domnul primar a spus că este urgenţa zero pentru mandatul său. Dacă este urgenţa zero înseamnă că trebuie să dispară acel acvariu cât mai repede, pentru că altfel nu-şi îndeplineşte promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală”, a mai afirmat Mihalcea.
Pe lista Comitetului civic pentru salvarea patrimoniului Timişoarei se află şi alte obiective reprezentative pentru patrimoniul industrial al urbei.
„Pe lângă Monumentul Fidelităţii, mai există un monument cu 70 de ani mai bătrân decât acesta, asupra căruia ne-a atras atenţia domnul profesor arhitect Mihai Opriş, un erudit al Timişoarei, vrem să îl recuperăm şi pe acesta. Este tot o coloană, care comemora dispariţia unei mănăstiri franciscane la sfârşit de secol XVIII. Celelalte sunt Fabrica de ciorapi, Abatorul şi Solventul. Vom merge şi acolo. Vrem de la autorităţi grijă pentru valorile patrimoniale ale oraşului şi pentru identitatea noastră istorică şi culturală. Noi socotim că pe baza acestor lucruri, la fel ca Sibiul, care este modelul de dezvoltare economică prin cultură, Timişoara are potenţial să se dezvolte dacă suntem inteligenţi. Noi sperăm că, provenind din mediul universitar, noul primar al Timişoarei va avea deschidere”, a mai declarat Vighi. Acesta a afirmat că următoarele întâlniri cu presa vor fi organizate la groapa de pe strada Emanoil Ungureanu, un spaţiu ultracentral lăsat în paragină de ani după demolarea unui imobil, şi în Gara de Nord, pe care ultimele guverne nu au reuşit încă să o refacă.
„Pentru că ceea ce facem noi este şi un soi de protest asupra unor dezordini patrimoniale avem în vedere şi acvariul din centru şi vă vom da întâlnire şi în groapa de pe strada Emanoil Ungureanu, jos, dacă putem intra acolo, şi de asemenea la gară, cu maidanezii, vom face o întâlnire, la sala de aşteptare. Acum este un singur guvern, deci nu se mai poate da vina că gara aparţine guvernului, nu primăriei. Primăria este de aceeaşi culoare şi atunci dumnealor ne vor salva de această ruşine care este gara Timişoarei”, speră Daniel Vighi…
Problema acvariului din Piata Victoriei, dezbatuta aprig de timisoreni
Intelectualii din Timisoara cer salvarea unui monument controversat
Citiți principiile noastre de moderare aici!