La începutul acestui an, înainte să fie aprobat bugetul pe 2013, primarul Nicolae Robu le prezenta parlamentarilor de Timiş o listă de 15 proiecte majore pentru municipiu care necesitau susţinere de la Bucureşti. Printre altele, Robu solicita sprijin pentru celelalte două tronsoane ale şoselei de centură a Timişoarei, pentru un nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, reabilitarea Gării de Nord, finalizarea spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie, realizarea unui campus şcolar pentru Liceul „Nikolaus Lenau” pe strada Oituz şi a unui bazin olimpic de înot, realizarea unui nou racord la autostrada Arad – Timişoara, lărgirea pasajelor CF Jiul şi Popa Şapcă, construirea unei săli polivalente cu 14.000 de locuri şi chiar a unui nou penitenciar, în afara oraşului. Guvernul a alocat bani pentru Spitalul de Copii, dar administraţia locală nu a reuşit să demareze încă lucrările de execuţie nici la acest obiectiv.
Aşadar, în contextul discuţiilor pe tema bugetului de stat pe 2014, priorităţile Timişoarei rămân neschimbate, având în vedere că vorbim despre unele proiecte așteptate deja de câțiva ani. Față de 2013, Robu speră, în plus, la sprijin pentru un nou stdion. Cele mai importante proiecte sunt, în opinia sa, Spitalul de Copii şi centura de ocolire.
„Evident că avem nevoie de bani de la bugetul central, în completarea fondurilor de care dispunem noi înşine. Sigur că voi face lobby, dar voi avea în vedere în primul rând obiectivul de investiţii care este pornit cu suport financiar guvernamental, Spitalul de Copii, astfel încât pe desfăşurarea multianuală a proiectului să putem finaliza acest obiectiv cât se poate de repede, apoi voi face lobby pentru ca centura oraşului să ajungă să fie realizată. Avem acum un tronson de 12,8 kilometri, trebuie să se realizeze cât mai grabnic şi centura de sud, şi cea de vest, şi voi acţiona cu lobby în această direcţie, dar precizez că implementarea acestor proiecte nu este în sarcina primăriei întrucât centura nu aparţine primăriei, este în sarcina Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Însă este foarte important lobby-ul pe care trebuie să îl facem noi, localnicii”, a declarat, marţi, primarul, afirmând că ar fi „trist şi grav în acelaşi timp” dacă proiectele Timişoarei nu ar beneficia din nou de sprijin de la bugetul de stat.
Dacă multă lume a crezut că odată preluate frâiele Primăriei Timişoara de un om care face parte dintr-un partid sau o coaliţie aflată la guvernare lucrurile se vor schimba pentru oraş, Robu spune că acest lucru nu este suficient.
„Eu nu pot să vorbesc decât despre PNL Timiş şi vă spun că PNL Timiş este foarte important la nivel naţional şi ca dovadă subsemnatul sunt vicepreşedinte PNL pe ţară, dar nu este suficient ca să putem aduce bani în Timişoara… E foarte bine că PNL Timiş este o filială importantă a PNL, e foarte bine că eu sunt vicepreşedinte pe ţară, dar nu este suficient. Noi vom face tot posibilul să aducem cât mai mulţi bani, evident, pentru că orice ban adus în plus ne uşurează nouă misiunea. Dacă nu reuşim să obţinem fonduri de la bugetul centralizat, atunci tot efortul rămâne pe bugetul local, pentru că proiectele trebuie puse în practică, dar vor lua timp mai mult dacă nu suntem sprijiniţi. Să fie limpede, eu voi pune în operă absolut tot ce am promis”, a dat asigurări Robu.
Alte proiecte pentru care edilul speră să se obţină sprijin de la nivel central, în 2014, sunt realizarea bazinului olimpic de înot şi a unei noi săli polivalente, construcţia unui nou stadion şi un nou racord la autostradă.
„V-am spus că de pe acea listă voi insista pentru Spitalul de Copii, pentru cele două tronsoane de centură, dar trebuie să mai adaug încă trei obiective la care ţin foarte mult: bazinul de înot olimpic, sala polivalentă de 15.000 de locuri şi stadionul. Doresc să pornim stadionul. Şi încă un obiectiv foarte important, care iarăşi nu intră în jurisdicţia primăriei, este un racord mai bun la autostradă. Acestea sunt obiectivele cele mai importante pentru care eu aş vrea să obţinem sprijin financiar de la Guvern. Pentru unele direct, prin bani alocaţi primăriei, pentru altele indirect, introducând acele proiecte în implementare, evident în jurisdicţia celor care răspund de ele”, a declarat Robu, precizând că nu „exultă” de optimism, dar are datoria să lupte.
În campania pentru alegerile locale, candidatul Nicolae Robu afirma că are ca prioritate proiectele de anvergură, şi cităm: 200 de blocuri reabilitate anual, centura, inelele oraşului şi racordul la autostrada Timişoara-Arad, trei poduri şi pasaje, cinci parcări de mari dimensiuni, centrul istoric reabilitat, un stadion ultramodern, o sală polivalentă cu 15.000 de locuri, patru bazine semiolimpice în cartiere şi un bazin olimpic, un nou mare spital şi un sistem de show de muzică, apă şi lumină pe Bega.
Pe pliantele sale electorale erau trecute şi sursele de finanţare: bani guvernamentali, cu sprijinul Guvernului USL, fonduri europene, atrase la timp şi pentru proiecte de impact, un buget local mai bogat şi mai bine gestionat, parteneriate public-private şi atragerea investitorilor privaţi, „susţinerea din partea Uniunii Social-Liberale” fiind una dintre „garanţiile reuşitei” prezentate de liberal.
Rămâne de văzut cum se vor împărţi banii de la bugetul de stat în 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!