După ce a cerut revocarea Hotărârii Consiliului Local Timişoara privind gestionarea câinilor fără stăpân din municipiu, din cauza faptului că, în afara unei dezbateri pe Facebook, primăria nu a organizat nicio întâlnire publică pentru discutarea acestui subiect, Asociaţia Pro Democraţia a mai găsit o problemă: Regulamentul local de identitate arhitecturală al Municipiului Timişoara.
„Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia, ca organizaţie a cărei misiune este întărirea democraţiei prin stimularea participării civice, continuă să monitorizeze cu îngrijorare perpetuarea practicilor defectuoase ale Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Timişoara prin care se limitează accesul cetăţeanului la procesul de luare a deciziilor ce privesc comunitatea locală. Municipalitatea a organizat în data de 26 martie 2013 o dezbatere pe tema <<Regulamentului local de identitate arhitecturală al Municipiului Timişoara>>, cu încălcarea literei şi spiritului Legii nr. 52/2003, a transparenţei decizionale în administraţia publică. Textul regulamentului şi anunţul cu privire la desfăşurarea dezbaterii au fost publicate în data de 25 martie 2013, aşadar în preziua organizării evenimentului”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Conform acestora, informarea celor interesaţi să participe la şedinţe publice trebuie să fie făcută cu cel puţin trei zile înainte de desfăşurare, lucru care în acest caz nu a fost respectat.
“Considerăm că ar fi total opus interesului consolidarii democraţiei locale ca, din cauza unei administrări defectuoase a evenimentelor, practica dezbaterilor publice să cadă în derizoriu şi să îşi piardă credibilitatea în ochii reprezentanţilor municipalităţii. Dacă se doreşte o mai bună participare a cetăţenilor interesaţi, astfel de dezbateri ar trebui anunţate într-un termen rezonabil de timp, cel puţin în cel în care obligă legislaţia referitoare la transparenţa actului decizional public (…)Dacă regulamentul în discuţie va fi adoptat de către CLT în cadrul şedinţei pe a cărei ordine de zi este anunţat acum, hotărârea de adoptare va fi grevată de încălcarea prevederilor legale, rezultând astfel un act normativ ce va putea fi contestat cu succes în instanţă de către orice persoană nemulţumită de efectele acestuia”, mai spun cei de la Pro Democraţia.
În acest condiţii, membrii asociaţiei cer amânarea discutării în şedinţa de plen de vineri a acestui proiect, pentru a da ocazia celor interesaţi să facă propuneri şi amendamente.
Vă reamintim că, săptămâna aceasta, la Primăria Timişoara a avut loc o dezbatere publică pe marginea acestui nou regulament la care au participat în jur de 15 persoane. Dezbaterea a fost organizată la iniţiativa conducerii municipalităţii, însă anunţul a fost dat cu o seară înainte. Primarul Nicolae Robu declara, la finalul acestei dezbateri, că această prezenţă scăzută demonstrează faptul că dezbaterile în mediul virtual, cum ar fi reţeaua de socializare Facebook, sunt mult mai eficiente şi suscită mai mult interes decât cele organizate în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!