Autoritățile locale se chinuie de peste un an și jumătate să găsească un imn al Timișoarei. Au stabilit că acesta va fi ales printr-o concurs, iar un juriu va alege în cele din urmă melodia potrivită. Până la urmă nu s-a mai desfășurat niciun concurs, așa că aleșii municipali au votat, la 26 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, că piesa potrivită pentru a fi imnul Timișoarei este „Timișoara”, interpretată de formația Pro Musica.
„Din păcate, nu a funcționat ceea ce noi am hotărât atunci și am ajuns la concluzia că problema trebuie rezolvată, cu atât mai mult cu cât suntem acum într-o perioadă în care comemorăm și aniversăm momentele revoluționare din Decembrie 1989, startul Revoluției române anticomuniste, care, spre cinstea orașului nostru, a avut loc aici. În acele zile fierbinți s-a născut o piesă, care are text potrivit, după părerea mea, pentru a fi imn, care are linie melodică potrivită, ritm adecvat și, poate și mai important, are mesaj, o piesă care este pătrunsă în sufletele timișorenilor. Am făcut propunerea și sper să o fi făcut în asentimentul timișorenilor, care, după părerea mea, va fi obținut. Am vorbit cu compozitorul, care este de acord”, le-a spus Nicolae Robu consilierilor locali, înainte de votare. Aleșii au aprobat în unanimitate propunerea edilului-șef.
Imnul Timișoarei va fi ascultat la toate evenimentele oficiale organizate de primărie. Înainte de asta însă, consilierii locali vor trebui să aprobe un regulament în care vor fi scrise momentele în care imnul va deveni obligatoriu, în principal la ceremonii.
Municipalitatea ar trebui să plătească drepturi de autor pentru a folosi piesa compusă de Ilie Stepan ca imn, însă muzicianul nu vrea niciun leu. Primăria va da totuși bani pentru înregistrarea noului imn într-un studio.
„Este o mare onoare pentru mine. Nu iau bani pentru această piesă de la Primăria Timișoara, în orice caz nu sub formă de drepturi de autor. În luna ianuarie vom discuta despre producție, asta ne interesează să iasă bine, să fie o muzică bună. Pentru piesa «Timișoara», în 26 de ani, nu am luat niciun ban de la Uniunea Compozitorilor, deși s-a cântat de mii de ori. Nu am vrut eu acest lucru, pentru că este un cântec de suflet. O să cer bani de la primărie pentru producția piesei, va fi cu filarmonica, în mai multe studiouri probabil… dar eu, ca și compozitor, nu am nevoie”, ne-a declarat Ilie Stepan.
Piesa „Timișoara” a fost scrisă în urmă cu 26 de ani, pe 27 decembrie 1989. Tema, melodia și refrenul îi aparțin lui Ilie Stepan. Textul a fost scris de Marian Odangiu, jurnalist și scriitor. Ilie Stepan, declara, într-un interviu mai vechi pentru o publicație locală, că melodia a luat ființă în doar 10-15 minute.
Versurile noului imn al Timișoarei:
La șaisprezece decembrie, după calendare
Era preziua sfinților strămoși
Care strigau din neuitare, să nu lăsăm urmașilor
Povara să vadă, s-audă și să tacă
La șaptesprezece decembrie, Duminica Mare
Cu ce durere ne-nvăța să fim
Să fim și toți și fiecare, să dăruim copiilor
Speranța, vorbirea, privirea și lumina
Timișoara, Timișoara, Timișoara
La Timișoara au coborât în stradă
Frica, deznădejdea și speranța
Speranța cea din urmă – libertatea
Noi nu plecăm, noi vrem să fim
Nu suntem lași, nu suntem hoți
Chiar dacă ne-mpușcați pe toți
Noi nu plecăm, noi nu murim
Citiți principiile noastre de moderare aici!