Consilierii locali au adoptat în luna septembrie un studiu de fezabilitate pentru „modernizarea străzilor din piatră cubică din Timișoara”. Cele mai multe artere se află în zona Bălcescu, iar reprezentanții primăriei susțin de mai bine de un an că le vor asfalta. Lucrările ar costa 14,5 milioane de lei, adică peste 3,2 milioane de euro, și ar trebui să dureze 12 luni. Este vorba despre scoaterea pavajului de pe străzile Argeș, Dr. Ioan Mureșan, Ludwig von Beethoven, Mitropolit Varlaam, Putna, Remus, Sfânta Rozalia, Sorin Titel, Toplița, Virgil Madgearu, Bela Bartok, Filaret Barbu, Arcidava și Romulus.
La cea mai recentă ședință, consilierii locali au fost nevoiți să reia în discuție hotărârea prin care a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru această investiție. Au avut o plângere prealabilă de la Asociația Culturală ”Salvați Patrimoniul Timișoarei”, care a solicitat revocarea HCL din 22 septembrie privind aprobarea Studiului de Fezabilitate privind „modernizarea străzilor din piatră cubică din Timișoara”.
Reprezentanții Asociației „Salvați Patrimoniul Timișoarei” susțin că zonele istorice pierd masiv din imagine odată cu înlocuirea pavimentului cu covor asfaltic. Mai mult, ei spun că odată ce arterele vor fi asfaltate, traficul auto va crește în zonă și va deranja locuitorii, iar orașul va fi mult mai poluat.
„A decoperta străzile în cauză și a le lipsi de imaginea deja încetățenită a pavajului din piatră cubică reprezintă știrbirea identității istorice a zonei și implicit a orașului. Din punct de vedere al costurilor, pavajul din piatră cubică este mult mai eficient, el având o durată de viață de câteva sute de ani, cu întreținere minimală, față de 4-5 ani, în cazul covorului asfaltic. Din punct de vedere al traficului, asfaltarea acestor străzi va duce la creșterea volumului și a vitezei traficului, ceea ce va duce la creșterea poluării în zonă și la scăderea calității vieții pentru locuitorii acestor străzi”, le-au spus reprezentanții asociației consilierilor locali. Aceștia au cerut primăriei să renunțe la idee și să lase străzile cu piatră cubică. Oficialii primăriei nici nu vor să audă de așa ceva, mai ales că, spun ei, au deja aviz de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural.
Aleșii au decis că hotărârea rămâne în vigoare, după ce primarul Nicolae Robu le-a explicat că este urgentă, pentru că mai este nevoie de piatră cubică pentru pavarea Pieței Unirii. Nu demult, edilul declara că piatra care va fi scoasă de pe aceste străzi va rămâne de rezervă, pentru a se putea folosi pe viitor la repararea străzilor pavate din centrul orașului.
„Se ia piatra pentru Unirii, este o urgență. Sunt câteva străzi care erau deja în atenția noastră, dar a apărut urgența de a duce piatră în Piața Unirii”. Doar doi consilieri locali au fost de acord că străzile ar trebui să rămână pavate cu piatră: Bogdan Herzog și Flavius Boncea.
Alte articole pe aceeași temă:
Peste 3 milioane de euro pentru asfaltarea vechilor strazi cu piatra cubica din Timisoara
Se scoate si piatra cubica de pe alte strazi pentru pavarea Pietei Unirii. Va fi asfalt in loc
Citiți principiile noastre de moderare aici!