Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că rata şomajului în Timiş a fost, în luna august, de 1,78%, cu doar 0,10% mai mult decât în luna precedentă. Un număr de 5907 de persoane erau înscrise pe listele oficiale ca fiind fără loc de muncă. Lipsa locurilor de muncă este în continuare mai mare în rândul persoanelor de sex feminin dintre acestea 3035 fiind din această categorie. Deşi a avut loc o creştere a ratei şomajului plusul de persoane aflate în continuare în căutarea unei slujbe este destul de mic. Este destul de puţin probabil că diferenţa de oameni va putea satisface cererea unor firme pentru personal nou angajat. E adevărat că şi ofertele lansare nu sunt strălucitoare. Conform unui studiu recent, conducătorii firmelor din regiunea de vest sunt cei mai optimişti din România, considerând că în perioada următoare vor face angajări cu 15% mai mari decât în perioada precedentă.
Cei mai afectaţi de şomaj rămân cei la vârsta a doua: 23,60% cu vârsta între 40 şi 49 de lei, 15.02% cu vârsta între 50 şi 55 de ani, respectiv 18,16% peste 55 de ani. Ca şi grad de pregătire cei mai mulţi şomeri înregistraţi sunt cei cu grad de instruire primar, gimnazial şi profesional. Desigur, Timişoara are cei mai mulţi şomeri, cu 2873 de persoane.
Absolvenţii de 2012, pe lista noilor şomeri
Faţă de luna iulie se remarcă o creştere, nesemnificativă a persoanelor de vârstă tânără care apar în statisticile oficiale ca şomeri. Explicaţia este dată prin faptul că o parte dintre absolvenţii din acest an de şcoli de diferite nivele nu au găsit slujbe unde să se angajeze imediat după terminarea studiilor. Conform datelor oficiale, la 3 septembrie 2012 din rândul absolvenţilor s-au înscris în baza de date a AJOFM Timiş în total 697 de asemenea tineri. Dintre aceştia 148 aveau studii superioare, 548 studii liceale, iar o persoană studii la o şcoală profesională. Aceasta arată că cei care termină studiile cu o meserie se pot angaja mai uşor. Cert este că o mare parte dintre absolvenţi nu sunt înscrişi ca şomeri în scriptele oficiale, chiar dacă nu au un job. Probabil că mulţi nici nu ştiu cum să întocmească dosarul necesar
Citiți principiile noastre de moderare aici!