Fotbalul îi dă dureri de cap primarului Nicolae Robu, care se confruntă cu nu mai puţin de două probleme fotbalistice. Prima este cea legată de fosta echipă a lui Marian Iancu, FC Politehnica, pentru care Primăria Timişoara a primit o sentinţă nefavorabilă în ceea ce priveşte acordarea de fonduri, în epoca Ciuhandu, se pare într-un mod neconform cu legislaţia. Cea de a doua este cea legată de noua ACS Poli Timişoara, pentru care edilul garantează că este legală şi ”curată” ca lacrima.
În cazul Politehnicii lui Iancu, în disputa dintre Primăria Timişoara şi Curtea de Conturi, Robu e ferm hotărât să ceară audituri, intern şi extern, pentru a se stabili legalitatea finanţărilor acordate, dar despre care instanţa nu ar fi anunţat niciodată cum că ar fi fost ilegală.
„Surpriză, în această hotărâre nu se spune că a fost ilegală finanțarea de atunci a lui Poli. Se cere însă ca finanțatorul, adică Primăria Municipiului Timişoara și Consiliul Local Timişoara, să analizeze și să stabilească dacă finanțarea a fost legală sau nu. În această situație, eu voi comanda un audit intern și, pentru a avea o garanție suplimentară că nu se greșește și se apreciază corect, vom recurge și la un audit extern. Vom vedea la ce concluzii se va ajunge. Este important că instanța de judecată nu a calificat drept ilegală acea finanțare, așa cum au crezut unii”, spune Nicolae Robu.
Legat de această poveste, actualul edil a mai spus că îl compătimeşte pe predecesorul său, dar şi pe consilierii locali care au aprobat acele finanţări.
„Am spus la vremea respectivă că trebuie să respectăm hotărârile instanțelor judiciare, pentru că asta ține de statul de drept, dar uman îmi părea rău de Gheorghe Ciuhandu și de consilierii locali de atunci care, după aprecierea mea, cu bună-credință au fost de acord să se finanțeze fenomenul fotbalistic în organizarea de atunci a clubului, având certitudinea că procedează legal. Au fost mai mulți juriști care s-au pronunțat în acest sens, că acea finanțare a fost legală. Nu discut despre alte aspecte pe care nu le cunosc, dacă s-au făcut decontări duble, dacă s-a urmărit cu rigoare modul în care au fost cheltuiți banii… asta înseamnă altceva. Vorbesc despre legalitatea finanțării în sine pe sistemul de atunci”, mai spune Robu.
Totuşi, dacă va fi nevoie, primăria se va îndrepta împotriva celor care vor trebui să acopere prejudiciul creat, în acest caz echipa lui Iancu.
„Eu voi face ceea ce îmi spun juriștii că trebuie să fac. Vom comanda acel audit și vom cere ca firmele de specialitate să se pronunțe dacă este sau nu legal. Dacă nu este legală asocierea, voi merge mai departe, pentru că am inițiat deja procedura pentru recuperarea prejudiciului. Eu vorbesc aici despre vinovăția sau nevinovăția celor care au votat atunci pentru finanțare. Altfel, eu, din momentul în care contestația depusă la Curtea de Conturi a fost respinsă, am inițiat demersurile pentru recuperarea prejudiciului. Din punctul meu de vedere trebuie să continuam aceste demersuri. În paralel, trebuie să facem această clarificare asupra legalității sau nelegalității în sine a finanțării”, mai spune edilul Timișoarei.
Cu ACS Poli e alta situaţie, totul e perfect legal
Desigur, problema actualei echipe care va reprezenta Timişoara în prima ligă este cu totul altceva. Finanţarea este perfect legală, vrea să ne asigure edilul: „Această finanțare este perfect legală. Toate controalele Curții de Conturi au spus că este legală, pentru că fix după același model se face finanțarea și la fotbal, și la handbal, și la baschet, și la rugby. Toate aceste cluburi au fost auditate, nimeni niciodată nu a avut vreo obiecție în privința legalității finanțării lor”.
Totuşi, schimbările legislative apărute de curând în domeniu trebuie avute în vedere atunci când se va discuta despre continuarea finanţărilor, mai spune primarul.
„Aici, la aceste cluburi, care toate sunt ONG-uri cu activitate de interes public pe fond, trebuie să reanalizăm cum stau lucrurile în urma modificării de lege apărute în primăvară. Este posibil să fim obligați să schimbăm sistemul de finanțare, de la formula cotizație la formula contract de finanțare cu obiective. Nu știu să vă spun încă, pentru că e în analiză, n-au apărut normele de aplicare. O să cerem Guvernului clarificări. Nu aș vrea să greșim. Am procedat corect, cu foarte multă rigoare. Nu doresc nici pentru sport să apară nici cea mai mică ilegalitate. Din păcate, cei care fac legile sunt oameni care n-au avut responsabilități concrete niciodată și, de aceea, apar atâtea scăpări și ambiguități. Eu fusesem informat inițial că aceste modificări intră în vigoare începând cu sezonul viitor, cum ar fi fost firesc”, a încheiat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!