Cea de a doua celulă de la deponeul ecologic construit la Ghizela a fost oficial predată de către constructor către beneficiar în cursul zilei de luni. Valoarea contractului de proiectare și realizare a acesteia a fost de 13, 230 de milioane de lei plus TVA. Ceea ce este important este că întreaga valoare a investiției este acoperită din fondul de dezvoltare al CJT, în care sunt vărsate taxele de redevență aferente serviciului de salubritate efectuat de cei trei operatori autorizați să colecteze deșeurile în Timiș.
„Valoarea totală a contractului este aproape 13,3 milioane de lei. Suma a fost alocată din fondul de dezvoltare al județului, fiind acoperită din taxele percepute din redevența pentru operarea serviciului de salubritate de către cei trei operatori din Timiș. Este o continuare a proiectului care a demarat din 2009, ținând cont că celula unu a ajuns la maturitate privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula doi, cu cele două subcelule, 2.1 și 2.2, un contract care a început în septembrie anul trecut, proiectare plus execuție, au fost două luni perioada de proiectare, plus șase luni perioada de execuție.”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Lucrarea realizată de societatea care a câștigat licitația are o garanție de șapte ani și ar trebui să asigure posibilitatea de stocare pentru aproximativ nouă ani.
Celula 2 are două subcelule, una este deja utilizată, fiind depuse deja aici deșeuri. Pentru cea de-a doua a fost decisă realizarea unui sistem suplimentar de protecție, prin depunerea unui strat de pietriș peste stratul geotehnic prevăzut în proiect. Celula cu numărul 1 de la Ghizela a fost deschisă în urmă cu cinci ani, iar în acest moment a ajuns în stadiul de închidere. La fața locului se realizează deja un strat de protecție cu pământ, deja vizibil pe unele porțiuni, iar procedura de închidere va dura între 1 și 3 ani. Dezvoltarea ulterioară a deponeului permite extinderea până la cinci – șase celule, suprafața totală a incintei fiind de 60 de hectare. Actuala celulă are puțin peste un hectar. Contractul de management al deponeului a fost acordat pe o perioadă de 49 de ani operatorului care se ocupă și de colectarea deșeurilor din Timișoara.
Protecție pentru cetățenii din zonă
Localitățile aflate în zona deponeului se mai confruntă cu probleme olfactive, dar deja se lucrează la îmbunătățirea situației, spune șeful CJT. Prin implementarea sistemului de colectare selectivă a gunoiului va scădea și cantitatea de deșeuri ajunse la deponeu.
„Cu ceea ce facem privind dezvoltarea stației pal de colectare a levigatului, cu ceea ce înseamnă colectarea selectivă pe cele cinci zone de pe raza județului Timiș, putem discuta de un sistem integrat de management al deșeurilor pe raza județului Timiș bine pus la punct, cu posibilități de îmbunătățire. Este foarte important că la acest moment avem pe cele cinci zone trei operatori de colectare selectivă a deșeurilor, care au anumite obligații, în urma semnării contractului cu ADID-ul. Iar obligația numărul unu e aceea de conștientizare a populației privind colectarea selectivă, cred că trebuie cu toții să punem umărul, să mergem pe acest plan, astfel încât rata și gradul de colectare selectivă să crească. Așa putem discuta de un mediu mai curat, de un județ mult mai disciplinat”, a mai declarat Dobra,
„Ceea ce ne stă la îndemână tuturor este să facem o colectare selectivă, astfel încă să prelungim cu cel puțin o treime durata de viață a acestei celule. Suntem în curs de a finaliza contractul cu un proiectant care va face proiectul de închidere al celulei. În general, poate fi vorba și de ani, dacă se recomandă lăsarea ei pentru niște tasări intermediare, sunt mai multe etape, poate să fie între unu și trei ani, dar demersurile sunt făcute. Imediat ce am pus în funcțiune subcelula 2.1 am început demersurile pentru închiderea celulei 1”, a declarant, la rândul său, Dan Pascu, reprezentantul Retim.
Referitor la disconfortul cetățenilor din zona acestei stații de levigat, lichidul care apare în urma depunerii deșeurilor, capacitatea de colectare și tratare a stației realizate la Ghizela a fost dublată, ajungând la 76 de metri cubi pe zi. De asemenea, în locație a fost montat un sistem de colectare a gazelor tehnologice apărute, iar în prezent este în derulare operațiunea de montare a unei instalații de degazificare, în valoare de 1,3 milioane de lei. Lucrările vor fi finalizate în noiembrie, iar odată funcțională aceasta va reduce semnificativ disconfortul pentru cetățenii din zonă.
„Nu putem discuta de a opri în totalitate sau de a îndepărta în totalitate acest miros, ținând cont că totuși suntem într-un deponeu ecologic, dar discutăm de investiții privind stația de levigat, stație care preia levigatul din aceste celule și care îl prelucrează, și mai ales investițiile pe care le avem în filtrele de aer”, spune Călin Dobra, referindu-se la problema mirosului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!