La Prefectura Timiş a avut loc, miercuri, o nouă întâlnire a grupului de lucru pentru analiza modului de aplicare a Programului integrat de gestionare a calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara. Autorităţile de mediu au anunţat, din nou, că nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis de praf în atmosferă.
„În momentul de faţă, aşa cum a fost prezentat raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, nu au existat depăşiri ale poluării. Există probleme specifice pentru această perioadă, în speţă arderile de mirişti, în această perioadă se recoltează grâul şi există probleme cu incendierea vegetaţiei uscate şi a miriştilor, există câteva lucrări de reparaţie a drumurilor în municipiul Timişoara şi acestea ar putea să fie un mediu pentru poluare, însă din cele prezentate nu există depăşiri în acest moment”, a explicat subprefectul Liliana Oneţ în urma întâlnirii, la care au participat reprezentanți ai Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timişoara, ai Primăriei Timișoara, ai Consiliului Județean Timiş, ai Gărzii de Mediu, ai Poliţiei Locale şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, ai Direcţiei Agricole Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat şi altor instituţii.
Programul de spălare a străzilor continuă la Timişoara, iar meteorologii, prezenţi şi ei la întâlnirea de miercuri de la prefectură, au anunţat că din weekend va fi din nou vreme frumoasă, instabilitatea atmosferică urmând să se mai menţină doar astăzi şi mâine, conform prognozelor.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Timişoara i-au transmis subprefectului că a fost îndepărtată vegetaţia de pe liniile cale de tramvai nemodernizate şi că mijloacele de transport în comun s-ar igieniza zilnic. Cei de la Poliţia Locală au dat asigurări că monitorizează în permanenţă lucrările de infrastructură care se desfăşoară în Timişoara, afirmând că nu au fost înregistrate probleme deosebite. La fel, şi oficialii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, au afirmat că se verifică şi se monitorizează activitatea la şantierele mari, generatoare de praf, din oraş, şi au anunţat că au fost aplicate câteva amenzi pentru modul în care au fost efectuate anumite lucrări de demolare.
Un alt subiect abordat a fost cel al punctelor de colectare puse la dispoziţie de Retim pentru deşeurile inerte, provenite din construcţii.
„Avem probleme cu depozitarea deşeurilor inerte, din construcţii. Noi avem patru locaţii în prezent, dar acestea vor fi sufocate în curând. Sunt gestionate de către SC Retim SA, dar sunt puncte de colectare temporară”, au afirmat reprezentanţii municipalităţii timişorene. O opţiune ar fi ca aceste deşeuri să fie duse la alte deponee din judeţ, dar în această variantă ar apărea costuri de transport. Problema urmează să fie rediscutată în cadrul altor întâlniri, având în vedere că groapa de gunoi de la Parţa, unde erau depozitate deşeurile inerte înainte, a fost oficial închisă.
„Am discutat despre acest lucru la mai multe şedinţe. Suntem în stadiul în care am primit de la Primăria Timişoara nişte locaţii unde pot fi depozitate aceste deşeuri rezultate din construcţii. Capacitatea acestor deponee nu este însă foarte mare, sperăm ca în viitor să facem o întâlnire cu Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, să avem o discuţie pe acest domeniu, să vedem dacă se poate găsi o soluţie comună pentru Timişoara şi pentru localităţile din împrejurimi, pentru că acestea sunt zonele unde se construieşte cel mai mult şi aceste deşeuri sunt cele mai voluminoase, pentru a putea oferi celor care au astfel de deşeuri posibilitatea să le depoziteze în siguranţă şi pentru a nu polua oraşul şi împrejurimile. Categoric sunt o sursă de poluare în momentul în care sunt aruncate în locuri care nu sunt amenajate în acest scop, este moloz, praf…”, a concluzionat subprefectul Liliana Oneţ.
Retim are patru puncte de colectare a deşeurilor din construcţii în Timişoara, pe strada Avram Imbroane nr. 70, Calea Torontalului nr. 94, strada Energiei nr. 3 şi Calea Moşniţei nr. 2. Timişorenii pot preda deşeuri în cantităţi de sub un metru cub.
Fiecare cetăţean beneficiază, o dată pe lună, numai la unul dintre cele patru puncte, de preluarea gratuită a deşeurilor rezultate din reparaţii şi amenajări, potrivit reprezentanţilor Retim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!