Societatea de termoficare a pornit în 11 februarie licitația pentru o firmă de consultanță care să pregătească restructurarea/ reorganizarea tehnico-financiară și să pregătească concordatul preventiv, procedura despre care inclusiv reprezentanții primăriei spun că va salva Colterm. Suma pusă la bătaie a fost cel mult 1,33 milioane de lei, echivalentul a puțin peste 270.000 de euro.
Au depus oferte cinci firme, dar una a renunțat, astfel că au rămas patru în analiză. Sunt însă deja probleme cu licitația. Au fost depuse și două contestații. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a solicitat dosarul de achiziție pentru a da un verdict.
Firmele Alfa&Quantum Consultim SPRL și Prime Insolv Practice SPRL au cerut ajutorul CNSC. În una dintre plângeri s-a scris că „anumite cerințe din documentația de atribuire încalcă prevederile legale”. Reprezentanții Prime Insolv Practice spun că unul dintre criterii este „restrictiv, menit să înlăture concurența reală”.
Condiția impusă de Colterm
Colterm cere ca ofertantul să demonstreze „că a dus la bun sfârșit minim două proiecte mari de restructurare (cel puțin un concordat omologat pentru firme înregistrat în România) pentru o valoare minimă a pasivului de 250 de milioane de lei”.
Reprezentanții firmei care au depus una dintre contestații spun că „există o rată extrem de mică a concordatelor preventive omologate în România (…), iar pentru o valoare minimă ca cea indicată în documentația de atribuire există unul singur, de unde se desprinde concluzia logică că impunând o astfel de condiție câștigătorul licitației nu poate fi decât Casa de Insolvență Transilvania”. Este firma care se ocupă de concordatul preventiv pentru CFR Marfă.
În România s-au făcut doar două concordate preventive, unul pentru CFR Marfă, iar altul pentru Blue Air. Atunci când au prezentat varianta aleasă pentru salvarea Colterm, reprezentanții primăriei și cei ai societății de termoficare spuneau că această metodă va bloca creditorii să ceară insolvența sau executarea silită a Colterm. Concordatul este, de fapt, un contract care va fi încheiat între societatea de termoficare și creditori.
Colterm are, conform celor din primărie, datorii de peste 300 de milioane de lei. Și primăria are datorii la societatea de termoficare, cam 160 de milioane de lei, bani care ar trebui să acopere pierderile induse.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAlti bani aruncati in vant!
Ce garantii exista ca pentru cei 300000EUR consultatntul va si redresa Coltermul?
Are vreo obligatie clara sau va spune asta e, nu se poate!!
In mod normal s-ar putea rezolva situatia prin intrarea in insolventa dar atunci primul lucru care se face este recuperarea creantelor si cum primaria datoreaza 160 de mililoane s-ar putea trezi cu un calendar foarte strict pentru a plati datoria. Prin masura cu concordatul se urmareste sa se castige ceva timp pana cand va trebui transata problema si mai trece iarna