Epopeea terenurilor pentru tineri continuă. Consilierii locali ar fi trebuit să voteze marți, după aproape doi ani de la publicarea listei inițiale, „Tabelul nominal ierarhizat după punctaj al solicitanților de teren conform Legii 15/2013 și atribuirea parcelelor validate conform HCL 20/29.01.2019”.
Consilierul local Adrian Orza spune că a fost sesizat de unii timișoreni care au depus cereri încă din 2003-2004 și care nu s-au regăsit pe lista finală, mai ales după ce instanța a decis că ar trebui trecuți pe tabelul nominal și cei care au împlinit deja 35 de ani, dar aveau până în 35 de ani la data depunerii cererilor sau la data actualizării dosarelor. Judecătorii nu specifică exact ce dată se ia în considerare, susțin reprezentanții primăriei.
„Eu am fost sesizat de anumite persoane care în 2017 depășiseră 35 de ani și li s-a spus de la primărie că nu mai pot fi pe listă. Ei au depus de prin 2003, 2004, 2005, în anii anteriori. Instanța a decis că atunci când ai depus cerere către instituție trebuia să ai până în 35 de ani. Cele două persoane care au fost introduse acum (n.r. după decizia instanței) nu mai aveau 35 de ani în 2017, dar ei au depus cerere când aveau până în 35 de ani. Sunt nenumărate persoane în cazul acesta. Legea spune clar, dar primăria a interpretat greșit, a spus că în 2017 dacă aveai 35 de ani nu mai aveai dreptul. Sunt sute de cereri. Instanța mai spune că lista trebuia votată cu toate cererile, dar pe ea nu apar toți cei care au depus cerere”, a explicat Adrian Orza.
Primarul Nicolae Robu a decis retragerea proiectului privind tabelul nominal final de pe ordinea de zi, pentru că, spune el, toți cei care au fost în aceeași situație ca cei ce au apelat la instanță trebuie să fie tratați la fel.
„A rezultat din discuții că ar putea fi sau chiar unii lasă impresia că știu că sunt cazuri identice cu cele două care au apelat la instanță și cărora nu li s-a aplicat ce a spus instanța, pe motiv că ei nu au cerut instanței să se pronunțe, așa a judecat comisia. Mie nu mi se pare că este o abordare corectă. Eu am spus că în momentul în care instanța se pronunță într-un anume sens, cei ce aplică legea trebuie să extrapoleze și la alte cazuri acea interpretare dată de instanță. Prin urmare, dacă pe lista inițială mai sunt și alți solicitanți în aceeași situație ca cei doi care au apelat la instanță și au avut câștig de cauză, și respectivilor trebuie să li se dea câștig de cauză și trebuie să fie incluși în clasamentul final”, a explicat primarul Timișoarei.
Robu spune că cei care nu au mers la primărie să-și actualizeze dosarele nu mai au nicio șansă.
„Domnul Orza a spus că mai sunt și alții în situația celor care au apelat la instanță. El a mai vorbit și despre alții care nu au mai venit să-și depună cerere, pentru că știau că nu se ia în considerare dosarul de la cineva care are vârsta de 35 de ani. Dacă ei nu și-au depus, noi nu avem ce să facem, asta e problema lor. Dacă nici nu depui în termenele fixate, atunci e răspunderea ta. Chiar nu se poate face nimic în cazul acesta”, a mai precizat edilul-șef.
Pe de altă parte, viceprimarul Farkas Imre, președinte al comisiei speciale din primărie care s-a ocupat de analizarea dosarelor, spune că instanța nu specifică cu exactitate la ce dată se vorbește despre depășirea vârstei de 35 de ani. Potrivit acestuia, până când s-a decis că există terenuri pentru tineri care să fie atribuite în baza Legii 15 la primărie erau depuse peste 2.000 de cereri.
„Până în 2017, când am preluat eu comisia, erau peste 2000 de cereri depuse pe Legea 15. Am avut un HCL în 2016 prin care am spus că din decembrie până în ianuarie se pot actualiza dosarele. Din toți aceștia, cred că în jur de 208 și-au reactualizat datele, cu termenul limită 15 ianuarie 2017. Din punctul nostru de vedere, ca și comisie, noi am considerat că aceștia doresc terenuri. Toate dosarele reactualizate au fost verificate de comisia specială din primărie. Unii nu au fost punctați pentru că nu aveau fie bani în bancă, fie peste 35 de ani. Noi nu aveam de ce să analizăm dosare care nu au fost actualizate”, a explicat Farkas Imre.
Povestea terenurilor pentru tineri a început în 2003, când a fost dată Legea 15. Primăria Timișoara abia în 2016 a găsit terenuri pe care să le dea gratuit tinerilor care vor să-și construiască o casă. La finalul lui 2016, PMT le-a cerut celor care au depus cereri să-și reactualizeze dosarele. În martie 2017 a fost pusă la punct o listă nominală. S-au putut depune contestații, iar din 48 depuse au fost admise 14. Șapte din persoanele care au fost trecute pe lista finală au ajuns acolo după contestații, iar două persoane au câștigat în instanță acest drept.
„Instanța ne-a spus să-i trecem pe toți care au și depășit 35 de ani, dar legea spune că se ia în considerare data depunerii, iar noi trebuia să răspundem în jumătate de an la cerere. Noi în 2003 nu am avut terenuri. Dacă este să calculăm așa, din 2003 până acum au trecut 16 ani, dacă cei care au avut 34 de ani atunci acum au cât? 50? Noi i-am trecut pe listă, dar putem să le atribuim teren dacă au 50 de ani? Aici e cea mai mare problema, pentru că noi validăm o listă, dar ce facem în momentul atribuirii? Aici e problema. Legea tineretului spune că tânărul are între 18 și 35 de ani. Legea 15 spune că toate cererile trebuiau soluționate în jumătate de an, iar unele au fost depuse în 2003. La solicitarea domnului Orza, o să reanalizăm dosarele actualizate ale tuturor celor care au peste 35 de ani, în urma deciziei instanței”, a mai spus Imre.
Viceprimarul Timișoarei mai precizează că a cerut lămuriri și de la București, pentru că legea nu este foarte clară.
Primarul Nicolae Robu spune că dacă ar fi știut că sunt atâtea probleme cu această procedură nu s-ar fi apucat să împartă terenurile din zona Ovidiu Balea.
Rămâne acum ca membrii comisiei speciale din primărie să se reunească și să reanalizeze toate dosarele reactualizate la sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017.
AICI puteți vedea lista finală nominală stabilită de comisie!
Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită. Concursul de dosare a început în prima parte a lui 2017, iar în primăvara aceluiași an (n.r. martie) a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. 209 de tineri s-au înscris inițial în competiție, însă primăria a pus la dispoziție doar 128 de parcele în zona Ovidiu Balea.
Comisia specială din primărie care a pregătit tabelul final este formată din viceprimarul Imre Farkas (președinte), Ștefan Brihac (Biroul Banca de Date Urbane), Caius Șuli (șef Serviciu Juridic), Călin Pârva (șef Birou Clădiri, Terenuri I Est) și Raul Stroescu (Direcția Urbanism și Dezvoltare Urbană). Ca secretari tehnici au fost Mircea Hărăbor și Ilie Dumbravă.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2190015″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!