Primăria Municipiului Timișoara a trimis o notificare constructorului care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Municipalitatea cere încetarea contractului și aplicarea unor penalități de întârziere de aproape 2,7 milioane de lei.
Termenul de finalizare asumat în contract era data de 17 ianuarie 2024. Firma care se ocupă de lucrări – T.T.&CO SOLARIA GRUP – avea certificat negativ și pentru alt șantier nefinalizat, iar de la finalul anului trecut ar fi avut „un ritm scăzut fără justificare”.
Reprezentanții primăriei ar fi avertizat firma în mai multe rânduri că trebuie să accelereze lucrările și să recupereze întârzierile, însă investiția a continuat într-un ritm foarte lent, „cu o medie de 10 muncitori pe șantier și cu zile în care doar 2 muncitori executau diverse lucrări”.
„Pentru că l-am pus pe lista neagră a Primăriei Timișoara, un constructor se răzbună pe spatele copiilor. Prin mai multe canale au ajuns la noi declarații ale patronului firmei că nu vrea să finalizeze lucrarea în timpul campaniei electorale. Un cinism revoltător și un joc politic dus mult prea departe, împotriva timișorenilor.
Bătaia de joc a constructorului față de banii publici e și mai greu de suportat, pentru că vorbim de o investiție așteptată de mii de copii și părinți. Îl va costa scump și nu va mai lucra cu Primăria niciodată, dar de nerecuperat sunt nervii celor care depind de finalizarea șantierului”, a declarat primarul Dominic Fritz.
T.T.&CO SOLARIA GRUP se află pe lista neagră a constructorilor și nu mai poate participa la viitoare licitații organizate de municipalitate. Prima abatere a acesteia a apărut în vara anului 2022, când primarul Dominic Fritz a semnat certificatul negativ pentru această companie, întrucât a prezentat o asigurare falsă pentru reabilitarea Liceului Lenau, clădirea de pe Gheorghe Lazăr nr.22-30.
Eliberarea amplasamentului până pe 29 aprilie, cu lucrări la 70%
Pe lângă faptul că a decis să aplice penalități în valoare de 2.678.435,14 de lei, pentru 91 de zile de întârziere peste durata contractuală de finalizare, primăria a notificat constructorul și cu privire la încetarea contractului și la faptul că trebuie să elibereze amplasamentul până cel târziu la data de 29 aprilie 2024.
„Extinderea Școlii Generale nr. 30 este realizată în proporție de aproximativ 70%, iar lucrările executate vor fi expertizate imediat după preluarea amplasamentului. Va urma o licitație și execuția următoarelor lucrări: finisaje interioare, pasarelele de trecere între corpul D și clădirea existentă, montare instalații stingere incendiu și instalații electrice curenți slabi și amenajare terasă circulabilă”, anunță reprezentanții primăriei.
Vă reamintim, Primăria Timișoara lansase licitația pentru lucrările de la „Generală 30” în aprilie 2021, la aproximativ jumătate de an de la semnarea contractului de finanțare pe fonduri europene. Au fost depuse trei oferte, licitația fiind câștigată de asocierea SC T.T. & CO SOLARIA GRUP S.R.L (lider asociere) și S.C. EURAS S.R.L. (asociat), care se ocupă de lucrări pentru aproximativ 5 milioane de euro.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în ianuarie 2022, contractul prevăzând o durată a execuției de 24 de luni. În august 2023, primarul Dominic Fritz încă era încrezător că lucrările urmau să fie gata în timp util.
Trimite articolul
Xil saboteaza pe frigz cel priceput in dezvoltarea orasului🤪 banii oiropeni se pierd cu ocazia asta, nu? super!🤬 zic ca daca diversi constructorii au dat-o de gard cu autostrazi si alte investitii la nivel national si s-a contabilizat esecul in seama guvernantilor, poate ar trebui contabilizate si esecu.rile constructorilor locali in seama administratiilor locale? sau aici “nu se pune”, doar succesele si le atribuie primaria?
-
Hai, hai, mai scutește-ne cu dezinformările, nu se pierde nici un fond european dacă reziliezi un contract. Banii europeni se dau pentru lucrare, nu pentru firme (cum ar vrea unii) . Apropo, ai mai multe aliasuri cu care postezi ?
-
Daca reziliezi un contract nu se pierd fondurile europene. Fondurile europene se pierd doar daca nu indeplinesti termenii proiectului in baza carora ti s-au acordat. In cazul de fata, banuiesc ca vorbim de data de finalizare. Daca se depaseste aceasta data atunci se pierd fondurile.
-
Nu data finalizării contează, (altfel pierdeam deja 80% din finanțările pentru autostrăzi, btw….), ci data cind se încheie ciclul de finanțare (aia 7 ani (+3 pentru RO și alții ca noi..) sau, dacă finanțare PNRR, 2026)
-
contractul de finantare a fost semnat in 2020. s-a cerut o noua finantare pe exercitiul financiar 2021… 2027. banii din prima finantare(o parte) s-au pierdut. userismul dauneaza grav Timisoarei.
-
-
-
Aliasul lui cel vechi este Antivrajeala. Cu el ne-a plictisit in trecut.
-
Da mai, statul intotdeauna e “mega corect” dar nenorocitii astia cu firmele lor, care intarzie intodeauna lucrarile doar din cauza lor sunt niste “jeguri”.
Ar fi interesant sa auzim si cealalta parte, ca altfel doar da bine subiectu in campania electorala.
-
De ce, are cineva indoieli ca ceea ce trece la noi drept “politician” ar fi in stare sa dea telefoane firmelor, cerandu-le sa nu lucreze cu “strainii”? Sau sa ii saboteze?
Firma probabil a lucrat pe la alte locatii “de partid” folosind inclusiv materialele destinate scolii. Ar fi oportun sa se faca o ancheta penala.
Nu e dom’le că Fritz nu face nimic ! ;))