În 2015, aproximativ 15.000 de timișoreni au fost diagnosticați cu apnee, iar numărul persoanelor afectate de astfel de tulburări este în creștere. Bolile de acest tip nu trebuie ignorate pentru că, pe lângă starea de somnolență, pot avea efecte devastatoare asupra sănătății, spun medici specialiști. Cele mai serioase cazuri pot duce chiar la decese.
„Este adevărat că apneea poate să ducă la moarte subită în timpul somnului. Acest lucru se întâmplă însă mai rar. Mult mai frecvent se întâmplă ca persoanele să facă hipertensiune nocturnă, care ulterior devine diurnă și rezistentă la medicație. Din cauza asta începe să sufere inima. Cei care au apnee au o scădere a rezistenței la diabet. De asemenea, suferă partea metabolică și cea neurologică. Din cauza lipsei de somn poți să devii depresiv”, a declarat doctorul Ștefan Mihăicuțu, specialist în cadrul unei clinici de profil din Timișoara.
Totuși, pentru cei care sforăie, dorm prost sau se trezesc noaptea există un prim test pe care îl pot face oriunde, cu ajutorul telefonului mobil. Este vorba despre aplicația „Help! Snoring”, care, în urma unei serii de întrebări, poate să vă spună dacă aveți predispoziția de a suferi de o tulburare a somnului. Utilizatorii au la dispoziție, tot prin „Help! Snoring”, și informații despre bolile de acest tip, dar și despre tratamentele disponibile. Nu în ultimul rând, aplicația vă poate spune unde sunt localizate clinicile care au aparatură de specialitate. În Timișoara există opt unități medicale de acest tip.
Help! Snoring” a fost creată de o echipă mixtă de specialiști, atât din domeniul medical, de la Universitatea de Medicină și Farmaciei „Victor Babeș”, cât și din cadrul Universității Politehnica Timișoara.
Aplicația vine și în ajutorul șoferilor profesioniști, având în vedere că de la 1 ianuarie 2015 aceștia vor fi obligați să facă teste pentru a vedea dacă suferă de tulburări ale somnului.
„Șoferul cu apnee este obosit dimineața, iar atunci când e la volan poate să devină somnolent. În fază și mai avansată devină somnolent excesiv și își menține greu concentrarea la volan, iar asta poate deveni o cauză a accidentelor. Dacă ești șofer de TIR sau pe un autocar cu turiști e o problemă extrem de serioasă”, a mai spus Mihăicuțu.
Cei care vor să instaleze „Help! Snoring” pot face acest lucru gratuit pentru dispozitivele Android, IOS și Windows.
Citiți principiile noastre de moderare aici!