Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat că, de la înfiinţarea Instituţiei Prefectului Timiş, în 1992, şi până acum au fost semnate 140.000 de titluri de proprietate. Doar anul acesta au fost semnate 2700 de titluri de proprietate pentru aproximtiv 45.000 de hectare. Deşi numărul cererilor de retrocedare s-a mai redus, din 2009 şi până acum, Prefectura Timiş încă este implicată în 470 de cauze aflate pe rolul instanţelor.
Ceea ce este şi mai grav este că în Timişoara şi comunele limitrofe nu mai există teren al statului disponibil pentru retrocedări, însă cereri de împroprietărire există pentru o suprafaţă totală de aproximativ 1.000 de hectare. Cea mai consistentă cerere este pentru 39 de hectare, la Timişoara.
„Nu cred că în 1996 (când acea persoană a cerut terenul -n.r.) această suprafaţă de teren nu era disponibil. Au intrat alte persoane pe fir, mai descurcăreţe, care au primit teren. Omul a dat în judecată, a câştigat în 2010 procesul şi acum terenul care era disponibil în 1996 este dat altuia”, a spus Băcală.
O altă situaţie dubioasă privind restituirile de teren se înregistrează în comuna Victor Vlad Delamarina, unde mai multe persoane, susţine reprezentantul Guvernului în judeţul Timiş, au primit teren deşi nu fac parte din nicio categorie de beneficiari ai legii: foşti proprietari, revoluţionari sau veterani de război.
„În Victor Vlad Delamarina am depistat cetăţeni care au primit 5-10 hectare de teren. Nu am înţeles care e meritul acelor cetăţeni care au primit gratis 10 hectare de teren. Am constatat că există inclusiv două persoane, care sunt membri ai unei singure familii, şi care au primit câte zece hectare. Am cerut clarificări şi, până nu le voi primi, nu voi semna titlurile de proprietate”, a concluzionat Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!