Practic jumătate dintre punctele luate în discuţie de către Consiliul Local Timişoara, jumătate din activitatea de legiferare unui consiliu municipal, se presupune că ar viza chestiuni urgente, au sesizat cei de la APD. Oamenii nu pot consulta practic proiectele înainte pentru că nu sunt publice şi nu pot veni cu sugestii sau propuneri de modificare ori completare.
Adunând proiectele adoptate de Consiliul Local Timişoara în procedură de urgenţă sau în şedinţele extraordinare, Pro Democraţia a concluzionat că mai bine de jumătate din totalul proiectelor devenite hotărâri de consiliu au fost exceptate de la obligativitatea respectării procedurilor transparente: 50,85%, adică 688 de proiecte din 1.353, în decurs de 2 ani sub administraţia Robu.
Primarul Nicolae Robu are unele dubii cu privire la datele prezentate, dar recunoaşte că situaţia nu este normală.
„Nu cred că sunt peste 50% introduse în ultimul moment… Sunt multe, este un adevăr. Am mai dai explicaţii pe acest subiect, nu e în regulă. Este de dorit să fie elaborate proiectele de hotărâre din timp, ele să poată fi cunoscute, este adevărat, însă până la urmă am ales între rele, şi am ales răul cel mai mic. Între răul de a nu se face lucrurile, de a se tergiversa, şi răul de a intra aşa mai în forţă cu proiectele de hotărâre pe ordinea de zi, am optat pentru varianta a doua. Dar, cred că s-a putut vedea că, pe măsură ce am avansat în timp, numărul de proiecte apărute pe ordinea de zi suplimentară s-a micşorat”, a încercat să explice, marţi, Robu.
În ceea ce priveşte dezbaterile publice, care s-au împuţinat semnificativ, edilul nu prea le vede rostul, având în vedere că lumea nu participă la întâlnirile de la primărie.
Robu este în continuare adeptul comunicării în mediul virtual, pe Facebook.
„Este un viciu de formă, e adevărat, dar pe fond dezbaterile publice nu din cauza aceasta nu au loc, ci nu au loc din cauză că cetăţenii nu sunt interesaţi de ele. Am organizat un număr destul de important de dezbateri publice şi niciodată nu am avut o prezenţă semnificativă. Au fost sub zece cetăţeni prezenţi la dezbaterile publice. De aceea, eu am pledat pentru a se legifera şi dezbaterile în mediul virtual. Chiar ieri, uitându-mă retroactiv la ce am supus eu spre dezbatere pe Facebook, spre exemplu, am găsit un chestionar la care am întrebat care decizie li se pare cetăţenilor cea mai potrivită, vizavi de câteva lucruri de făcut în Timişoara. Am avut surpriza să constat că au răspuns 4.000 de cetăţeni, circa 3.500 au optat pentru decizia de a reabilita clădirile din Piaţa Victoriei. Confirmă faptul că dezbaterile în mediul virtual sunt pertinente, implică oameni. Pe Facebook e destul de relevant, întrucât foarte puţini sunt cei care operează cu mai multe conturi”, a adăugat Robu.
Totuşi, primarul Timişoarei dă asigurări că nu se va renunţa la dezbaterile publice „fizice”, organizate la primărie…
Articole pe aceeași temă:
APD: Jumatate din proiectele adoptate de CL Timisoara nu respecta procedurile de transparenta
Citiți principiile noastre de moderare aici!