Conform legii, autoritățile au obligația să deconteze banii elevilor care fac naveta la școală și care, în localitățile de domiciliu, nu beneficiază de servicii de transport în comun. Tot legislația prevede ca Ministerul Educației să plătească aceste sume, în baza documentelor trimise de consiliile județene.
Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului Județean Timiș s-a aflat un proiect de hotărâre privind transportul elevilor navetiști.
„Luând în calcul valoarea medie unitară stabilită de ANRSC, de 0,37 lei/km, s-a stabilit și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranşe de 1 kilometru pe o distanţă de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulţirea valorii unitare lei/km cu distanţa dus-întors dintre domiciliul/reşedinţa elevului şi unitatea de învăţământ”, se arată în hotărârea adoptată de consilierii județeni din Timiș, nu fără discuții însă.
Aura Danielescu, consilier județean din partea PSD și inspector școlar general al județului Timiș, a precizat că rata crescută a abandonului școlar este cauzată de lipsa decontării transportului pentru elevi.
„E plin de copii în situații de abandon școlar. Neșcolarizați. Nu avem, într-adevăr, aceste date, că ne-a fost și teamă să le solicităm unităților de învățământ, dar ceea ce s-a întâmplat din septembrie 2023 până în prezent este cumva în premieră din 2010 până acum. Nu au mai existat situații în care mai mult de o lună copiii să nu beneficieze de sumele de bani pentru transport. Vin din familii dezmembrate, că ei se încadrează, acești aproximativ 4.000 de copii, la acele criterii de a primi sume de transport sau primeau înainte, pe legislația aferentă, fapt care nu a mai putut fi susținut începând cu luna septembrie. Nu trebuia să ne încadrăm, din cele 42 de județe din țară, în rândul celor șapte care a fost incapabil să le dăm copiilor sumele de bani pentru transportul spre unitățile de învățământ. Deci ajungem în urmă cu zece ani, când familiile nu își permiteau să își trimită copiii din mediul rural în mediul urban pentru continuarea studiilor și rata insuccesului școlar avea în spate această lipsă a finanțării. Noi ne-am întors unde eram în urmă cu ani de zile”, a spus consilierul județean PSD Aura Danielescu, inspector școlar general al Timișului.
Alin Nica, președintele liberal al Consiliului Județean Timiș, a explicat de ce proiectul este aprobat abia acum, la cinci luni de la debutul anului școlar 2023-2024.
„În niciunul din anii precedenți noi nu am aprobat sume forfetare pentru transportul elevilor, pentru că nu exista bază legală. În Legea 198 din 2023, Legea învățământului preuniversitar s-a instituit această formă de acoperire a transportului în comun, pentru elevii care nu au nicio rută de transport public, cu această sumă forfetară care să le asigure ajungerea la unitatea de învățământ de care aparțin. Neavând acoperit întreg județul cu operatori publici sau privați, care să fie la baza stabilirii acestei sume, ne-am îndreptat către ANRS (n.r. – Administrația Națională a Rezervelor de Stat), care avea obligația să stabilească o sumă globală la nivel național, un tarif mediu și s-a întâmplat acest lucru în 17 ianuarie 2024”, a declarat liderul CJT.
În Timiș sunt aproximativ 9.000 de elevi care fac naveta, iar 4.000 așteaptă să le fie înapoiați banii cheltuiți cu transportul din septembrie până acum.
Tabelul cu suma forfetară pe zi de care beneficiază fiecare elev, în anul școlar 2023-2024, poate fi consultat AICI.
Trimite articolul
Xcand v-am zis ca avem un sistem esuat nu ma crede nimeni. Atat de greu e ma sa decontati anii? Vai de capu meu ba, imi e rusine de voi ma parlamentarilor. Sunteti degeaba. Stati acolo doar sa primiti bani si nu faceti nimic!!!!!!!!! Atatea cai usoare sunt prin care sa decontati banii…voua va trebuie luni, ani pana reusiti………..jalnic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Este usor sa dai lege pentru pensiile speciale, dar pentru copii alocatii si decontari de transport nu-s bani, ca ei n-au nevoile parlamentarilor.
Problema este ca nu sunt oameni patrioti de tara si de neam, sa-i intereseze de cel de langa; ci doar interpusi, veniti la ordin, globalisti cu idei ultra moderne, care aduc numai nereusite!
-
zici ca pensiile astea speciale is problema si oentru lipsa transportului, si pentru starea sistemului de sanatate si pentru starea sistemului de educatie, si pentru pensiile celelalte, si pentru starea infrastructurii si lipsa de autostrazi, si pentru problemele cu energia si pentru si pentru? treziti-va si vedeti unde se duc banii(cu cifre, nu cu indignari manip.ulate) nu mai mergeti dupa fenta cu pensiile speciale, is numai vreo 10 mii cu o medie de 3000 euro/luna, nu aia e problema majora nici pe departe mai… naivilor(ca sa fiu elegant)!
-
E greu pentru parlamentari sa inteleaga problemele de transport, cand ei il au asigurat. Vezi senatorul care a avut nevoie de elicopter SMURD cand l-a apucat cufureala.