Cel care a ridicat problema, vorbind în numele grupului PSD, a fost consilierul Florin Bîrsăşteanu, după ce primarul Nicolae Robu i-a anunţat pe aleşi, la începutul şedinţei, că le-a pregătit 11 proiecte de hotărâre suplimentare faţă de cele care erau pe ordinea de zi. Ce-i drept puţine suplimentare, dacă ne gândim la modul de lucru instituit de noua administraţie, introducerea multor materiale pe ultima sută de metri în plen, fără ca aleşii să le fi citit măcar înainte pe unele dintre ele, fiind o practică.
„Sunt câteva proiecte care chiar erau urgente, le vom vota, dar dorim ca pe viitor să nu se mai repete acest mecansim care deja s-a uns şi merge foarte bine, în timp ce alte proiecte stagnează”, a atras atenţia Bîrsăşteanu. Iar consilierul local a vorbit despre situaţia noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, unul dintre puţinele proiecte pentru care Timişoara a primit bani de la Guvern, pentru construirea imobilului, şi riscă să-i piardă pentru că nu a fost finalizat încă proiectul tehnic, care era în sarcina autorităţilor locale. „Şi noi votăm opera rock Meşterul Manole care are premiera în octombrie…”, a adăugat alesul PSD, cu referire la unul dintre proiectele de hotărâre suplimentare, care prevedea suplimentarea agendei Casei de Cultură cu suma de 150.000 de lei pentru susţinerea acestui eveniment.
În replică, primarul a afirmat că procedează în această manieră cu introducerea proiectelor de hotărâre în plen… pentru că Timişoara are mult de recuperat.
„Dacă vrem să recuperăm din rămânerea în urmă a Timişoarei atunci trebuie să înţelegem că acesta este ritmul. Avem un număr foarte mare de proiecte de hotărâre (…) Eu vă rog să treceţi peste faptul că nu le-am putut prevedea pe ordinea de zi. Avem de optat între a slăbi motoarele şi a face aceste derogări. N-am venit cu lucruri nesemnificative. Este o operă rock creată de timişoreni, nu prea putem la tot pasul să asistăm la concerte cu opere rock, trebui să facem preparativele necesare. Asta n-are chiar nicio legătură asupra mersului lucrurilor la Spitalul de Copii. Noi vrem şi acolo să recuperăm. Ne bucurăm că avem finanţare, dar trebuie să faci studiu de fezabilitate, proiect tehnic, să contractezi execuţia acestuia şi evident că faci tot posibilul să comprimi acele termene (…) E grav că nu s-a demarat această lucrare mult mai demult, astfel încât să putem acum să licităm execuţia acelui corp de clădire”, a declarat Robu.
A luat apoi cuvântul un alt ales PSD, Radu Ţoancă, care a vorbit despre „derapajele” secretarului primăriei Ioan Cojocari, după ce Cojocari a decis să susţină joi o conferinţă de presă la primărie pentru a răspunde unor acuze lansate de viceprimarul PSD Traian Stoia vizavi de activitatea Serviciului Juridic şi a unor procese şi imobile pierdute de municipalitate în trecut. Ţoancă a afirmat că vrea să tragă un semnal de alarmă pentru că aceste ieşiri publice pline de subînţelesuri ale secretarului nu pun într-o lumină bună instituţia primăriei.
„Nu este normal ca un înalt funcţionar public să spună că deţine acasă nişte piese de artilerie grea pe care nu le scoate (…) Nu se poate ca un înalt funcţionar public care e plătit din bani publici să îşi permită să facă tot felul de insinuări şi să creeze false probleme. Nu cred că există jumătăţi de măsură pe care numai domnul Cojocari le ştie, nu cred că este depozitar al unor lucruri care s-au întâmplat în decursul timpului în administraţia publică locală, pentru că atunci e foarte grav. Nu cred că îşi poate cineva permite, dintr-o asemenea poziţie, să facă declaraţii cu subînţeles şi să dea de înţeles că sunt lucruri pe care le ştie şi le va scoate la momentul oportun. Domnul viceprimar Stoia, domnul primar, eu, oricare din colegii mei au acest drept, să îl atace, pentru că domnul secretar este plătit din bani publici, are mult mai multe responsabilităţi administrative decât toţi care avem acest drept, să întrebăm ce se întâmplă cu anumite lucruri, cu anumite fenomene, de ce s-a abonat Curtea de Conturi aici de 6 luni. (…) E ultimul care trebuie să ridice piatra, din moment ce el era şef de carieră peste toate pietrele. Ar trebui să se autofaulteze”, a declarat Ţoancă.
Robu a afirmat că nu ştie ce declaraţii a făcut Cojocari, dar că el este „un om al armoniei” şi nu-i place să lucreze într-un climat de conflict, aşa că dacă va fi nevoie va interveni pentru ca în primărie să nu fie o atmosferă conflictuală.
Cât despre cauze pierdute sau dosare ţinute ori scoase de la naftalină, edilul a afirmat că există organe de anchetă şi că el le va pune la dispoziţia reprezentanţilor instituţiilor statului care doresc să facă investigaţii orice document din primărie.
Secretarul primăriei a continuat în stilul său anecdotic, concluzionând că totul i se trage… de la aurolac, cu referire la faptul că a refuzat să avizeze de legalitate un proiect de hotărâre privind interzicerea comercializării aurolacului pe raza municipiului Timişoara, iniţiat de consilierul Radu Ţoancă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!