Directorul Inspectoratului Silvic, Aristotel Vişoiu, nu înţelege de ce s-a ajuns în această situaţie şi spune că realizarea unei păduri în zonă ar fi fost extrem de benefică pentru comunitate. „S-au primit bani de la Guvern pentru realizarea unei noi păduri la Biled, pe o suprafaţă de 58 de hectare. A fost efectuată licitaţia şi desemnată firma care trebuia să se ocupe de realizarea împăduririi. Am primit suprafaţa de la Consiliul Local şi de aici cred că a apărut problema. Este un grup de doi – patru cetăţeni care se opun, au ameninţat lucrătorii silvici că dacă intră cu tractoarele pe acel teren vor fi bătuţi. Eu am înţeles că acea suprafaţă este acordată prin concesiune sub formă de păşune. Dar este vorba de câteva sute de hectare, nu cred că aceste 58 de hectare ar conta foarte mult. Din câte ştiu eu în contractul de concesiune se spune că în momentul în care destinaţia terenului este schimbată acel contract încetează”, ne-a declarat Aristotel Vişoiu.
Şeful silvicultorilor timişeni crede că, de fapt, la mijloc ar fi anumite sume de bani acordate sub formă de subvenţie: „Cred că oamenii nu vor să piardă subvenţia primită de la stat pentru folosirea celor 58 de hectare de teren sub formă de păşune”. Vişoiu a spus că oamenii tocmiţi pentru plantarea pomilor au fost agresaţi, fapt pentru care a cerut protecţia jandarmilor. „Am cerut şi am primit sprijin din partea Jandarmeriei, dar situaţia nu poate merge în continuare aşa. Câte zile poţi trimite jandarmii acolo? Nu înţeleg această înverşunare! Sunt bani publici, primiţi de la Guvern, terenul este unul al primăriei”, a încheiat Aristotel Vişoiu.
O sesizare referitoare la situaţia existentă a fost depusă şi la Prefectura Timiş. „Da, în această dimineaţă (miercuri) a fost depusă la prefectură o sesizare de către cei de la Inspectoratul Silvic. Am luat la cunoştinţă de această sesizare şi am dat-o în lucru, să vedem care e situaţia. Deocamdată nu ştiu mai multe”, ne-a declarat prefectul de Timiş, Mircea Băcală.
Primarul localităţii Biled, Leontin Duţă, recunoaşte existenţa problemei şi spune că doar şapte hectare din suprafaţa pe care persoanele în cauză le au sub contract ar fi de fapt afectate de împădurire. „Sunt anumiţi cetăţeni care niciodată nu sunt de acord cu ce se face, ei sunt întotdeauna nemulţumiţi. Este o asociaţie a crescătorilor de animale care a primit prin contract o suprafaţă de teren pe care să o folosească sub formă de păşune. Aceasta a avut loc în 2007, aşa a considerat consiliul local atunci că e bine. Ei ar fi trebuit să facă anumite lucrări, ceea ce nu au făcut. Ei ocupă aproximativ 500 de hectare, dar contractul este pe aproximativ 200 de hectare. Asociaţia are în administrare 80 de vaci şi au primit bani de la APIA. Noi suntem în proces cu ei pentru rezilierea contractului. În primă instanţă li s-a dat dreptate, dar nu înţeleg de ce, voi cere o expertiză pentru că ei nu au efectuat lucrările care şi le-au asumat prin contract. Oricum suprafaţa ce trebuie împădurită nu afectează contractul lor decât într-o anuită măsură. Doar şapte hectare fac parte din acea parcelă, restul suprafeţei nu face parte din cea pentru care au contract”, ne-a declarat Leontin Duţă, primarul din Biled. Conform acestuia, contractul semnat cu asociaţia crescătorilor de vaci ar fi valabil până în 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!