Acțiunile legate de limitarea extinderii pestei porcine africane continuă în Timiș, în cadrul Centrului Local (județean) de Control al Bolilor Timiș, condus de către Instituția prefectului. Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a anunțat că în acest moment, în cele trei focare de boală descoperite, precum şi în exploatațiile de contact, nu mai există porcine, că au fost efectuate dezinfecţiile primare şi proprietarii exploataţiilor şi autorităţile locale au fost puşi în temă privind măsurile luate şi cele care vor urma, pentru stingerea focarelor de boală. Primele verificări legate de dispariția virusului vor putea fi aplicate cu începere din primele zile ale lunii martie.
„Atunci, în gospodăriile infectate se va proceda la efectuarea dezinfecţiilor finale, urmate la treizeci de zile de la încheierea acestora, de popularea lor cu purcei santinelă, care vor rămâne în locaţiile în cauză, un număr de patruzeci şi cinci de zile, după care, vor fi testaţi prin examene de laborator, în direcţia pestei porcine africane. În localităţile zonelor de protecţie (zone circulare, de cca 3km în jurul focarelor de boală), se va proceda la examinarea clinică a tuturor porcinelor existente, porcine de la care se vor preleva şi probe de sânge, pentru examene serologice. in zonele de supraveghere (zone circulare, de cca 10 km în jurul focarelor de boală), se va proceda doar la examinarea clinică a efectivelor de porcine din exploataţii. Boala va putea fi stinsă oficial, doar în urma obţinerii rezultatelor negative, pentru examenele de laborator efectuate”, a anunțat DSVSA Timiș
Deocamdată, în Timiș, târgurile de animale rămân închise, fiind total interzisă comercializarea porcinelor în spaţiile publice, în colectivităţi de animale. Acestea pot fi comercializate direct din exploataţia de origine, către cumpărător. Conform reglementărilor legale, toate porcinele cu vârsta mai mare de două luni, trebuie obligatoriu crotaliate, iar pentru înstrăinarea din exploataţie, trebuie anunţat medicul veterinar local, ce va elibera formularele de mişcare necesare, iar în localitatea de destinaţie, va fi anunţat la fel, medicul veterinar local, pentru a prelua şi înregistra aceste formulare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!