“Felicit modul în care fiuncţionarii publici din România au ştiut să protesteze, au ştiut să-şi ceară drepturile conform legii, drepturile care le-au fost luate în 2010 de către guvernul Boc. Sunt parlamentar de un an şi jumătate, dar încă acum 2-3 luni mai respingeam proiecte de legi care se refereauu la tăieri ale indemnizaţiilor mamelor pentru creşterea copiilor, care erau în parlament din anul 2009. În toată această perioadă am respins de cel puţin trei ori mai multe legi din câte am adoptat. Atât de multe lucruri neactuale şi neviabile”, a spus deputatul PSD de Timiş, Cătălin Tiuch.
În această zi, astfel de întâlniri au loc şi la Berlin, Madrid şi Bucureşti.
“La calea ferată nu suntem întru totul mulţumiţi de actualul statut al feroviarilor în ceea ce priveşte salarizarea. Există un acord în baza căruia suntem salarizaţi, iar pe anul 2015 nu beneficiem de nicio majorare salarială. Singura bucurie sunt tichetele de masă, pe care salariaţii le-au primit în urmă cu 1-2 zile. Începând cu 12 mai vrem să se revină la ceea ce a fost coeficient de ierarhizare la contractul colectiv de muncă, fiecare salariat beneficia de un spor, în ultimii 20 de ani de aşa ceva am avut parte. Salariaţii mai au cereri şi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, strădanii sunt”, a declarat Vasile Dobrin, reprezentant al Sindicatului CFR.
Sindicatele au început să aibă şi iniţiative legislative și au reuşit introducerea în Parlament a unei inițiative pentru modificarea codului muncii. Documentul cere modificarea acelor articole care încalcă drepturile salariaţilor şi acordarea mai multor drepturi salariaţilor, spun sindicaliștii. Actul normativ a trecut de Curtea Constituţională şi la ora actuală este în Parlament.
“Vreau să le readuc aminte colegilor că în general stânga s-a bazat pe mişcarea sindicală. Eu tot le mai spun colegilor de la partid (PSD) să nu uite lucrul ăsta. Cred că toţi colegii noştri din parlament care gândesc şi simt de stânga ar trebui să se implice mai mult când vine vorba de mişcarea sindicală şi drepturile angajaţilor. Măcar au reuşit să oprească dezastrul unei guvernări de dreapta, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să facă mai mult pentru noi. Munca sindicală este importantă. Au fost momente în istorie când lumea şi-a dat seama că doar prin mişcarea sindicală poţi obţine drepturi normale pentru salariaţi”, a spus Adrian Negoiţă – Sindicatul CNSLR Frăţia. Principalii organizatori ai întâlnirii au fost reprezentanții PES România, cei ai Fundației Stângii Democratice, ai Asociației de Studii politice și educație civică și cei ai Asociației Produrabil din Timișoara. Au fost prezenți reprezentanți ai societății civile, ai mediului sindical şi patronal, cât și ai partidelor politice românești de stânga.
Evenimentul a fost organizat simultan și în București (stația de Metrou din Piața Unirii).
Citiți principiile noastre de moderare aici!