Astfel de intervenții erau făcute în mod clasic, cu numeroase riscuri post operatorii. Noua intervenție presupune folosirea unei camere video speciale, numită toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea și claritatea imaginii sunt foarte bune și asigură o vizionare 360 de grade a cavității pleurale, conform medicilor. Chirurgul realizează câteva incizii mici, la nivelul toracelui, prin care sunt introduse camera video și instrumentele de taiere.
„Sunt câteva incizii la nivelul cadranului toracic, prin care noi lucrăm. Operăm prin intermediul unor instrumente care se introduc în torace și vizualizăm totul pe monitoare. Referitor la incizie, aceasta este minimă. Cumulate, practic sunt 4 -5 mici înțepături. De aceea, recuperarea este rapidă și pacientul are o durere foarte mică post operatorie”, spune dr. Turdor Mateescu – medic chirurg la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Intervenția presupune o perioadă scurtă de spitalizare, mai puține tăieturi operatorii, iar intervenția este foarte rapidă. Procedura depinde însă și de localizarea tumorii, tipul histopatologic și comorbiditățile bolnavului.
Primii 5 pacienți au fost deja operați prin această procedură în sălile Secției de Chirurgie Toracică din cadrul spitalului, iar operațiile au fost reușite, fără probleme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!