Elevii claselor a VIII-a trebuie să aibă la ei actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele. În acest an nu mai sunt măsuri sanitare în vigoare legate de distanțarea fizică, respectarea culoarelor de circulație sau dezinfectarea pe mâini și primirea unei măști în școală.
Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8, timp de 30 de minute. Examenul va începe la ora 9:00. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare. De timp suplimentar beneficiază elevii cu anumite probleme speciale.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, dar nu și mijloace de calcul. Tentativa de fraudă duce la eliminarea elevului și notarea cu 1, chiar dacă dispozitivele sau mijloacele de copiere au fost folosite sau nu.
Cum corectăm greșelile?
La proba de Limba română sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. La proba de Limba română sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de Limba română sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră.
Despre contestații
Candidaţii care depun/ transmit prin mijloace electronice contestații completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreștere.
În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.
Marți, 14 iunie, are loc proba la Limba și literatura română, joi, 16 iunie, cea la Matematică și vineri, 17 iunie, cea la Limba și literatura maternă.
Pe 23 iunie (până la ora 14) vor fi afișate rezultatele inițiale, iar între orele 16-19 și pe 24 iunie între orele 8-12 se pot depune contestații. Rezultatele finale vor apărea pe 30 iunie.
Pe aceeași temă:
Începe Evaluarea Națională 2022. Vor participa aproape 5.000 de elevi în Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!