Cei şase tineri, aleşi din medii sociale diferite, au achitat-o pe femeia acuzată că l-a împuşcat mortal pe unul dintre cei trei indivizi care au intrat peste ea în magazin şi au jefuit-o.
Studenţii şi-au jucat bine rolurile, ceea ce a făcut ca procesul să pară unul cât se poate de real. Potrivit scenariului, inculpata‚ în vârstă de 64 de ani, fostă profesoară şi directoare de liceu, a ajuns în banca acuzaţilor după ce a fost jefuită. În cursul serii de 12 noiembrie 2009, trei tineri care făceau parte dintr-o gaşcă de cartier au intrat peste ea în magazinul pe care îl deţinea. Au bruscat-o, iar unul dintre ei a furat banii din casierie. Profitând de neatenţia tâlharilor, femeia a scos un pistol din sertar şi a tras un foc de armă în zona în care se afla cel care a luat banii. Glonţul l-a atins pe acesta şi i-a provocat moartea. Tot tânărul ucis îl jefuise şi pe soţul profesoarei cu câţiva ani înainte. În urma atacului, bărbatul a făcut atac de cord şi a murit. Atunci, femeia şi-a cumpărat o armă, tocmai pentru a se apăra.
Curtea cu juri a existat şi în România interbelică, preluând modelul francez de justiţie penală, iar astăzi foarte mulţi eminenţi jurişti şi doctrinari, alături de reprezentanţi ai societăţii civile, îşi pun întrebări legate de necesitatea şi oportunitatea reintroducerii acestei instituţii judiciare în ţara noastră.
La reprezentaţia de la Curtea de Apel Timişoara au fost prezenţi şi elevi de gimnaziu, de la Şcoala Generală nr. 19.
Tot de Ziua Justiţiei Civile Europene, la Tribunalul Timiş a avut loc o expoziţie de pictură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!