Anii trecuți, procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș avea loc pe mai multe străzi din centrul Timișoarei. În acest an, în pandemie, luni, 14 septembrie, procesiunea va avea loc doar în jurul catedralei mitropolitane din centrul urbei. Procesiunea va începe în jurul orei 21.
„Începe slujba de Vecernie, după rânduială, la ora 19, în incinta catedralei mitropolitane. În timpul slujbei avem credincioși care se vor ocupa de respectarea măsurilor stabilite de autorități și de Patriarhia Română – în mod creștinesc, decent, cu respect, cu atenție, dacă vor observa că sunt credincioși care nu respectă distanțarea, nu poartă mască, vor atrage atenția ca aceste măsuri să fie respectate, ceea ce vom face și noi, clericii, în anumite momente ale slujbei. Ne bazăm pe credința, evlavia și spiritul civic de care au dat dovadă credincioșii de când a apărut această pandemie. Spun spirit civic întrucât în aceste aproape șapte luni foarte mulți credincioși nu au participat la sfintele slujbe în catedrală sau în celelalte biserici și, dat fiind faptul că avem sonorizări exterioare, au stat și s-au rugat în afara lăcașului de cult, ceea ce credem că se va întâmpla și astăzi. În momentul începeri procesiunii cu racla în care se află moaștele ocrotitorului Banatului, Sfântul ierarh Iosif cel Nou, se va face din nou apel ca toți cei prezenți să păstreze distanța între ei și să rămână pe loc, în jurul catedralei, așa încât doar preoții și ierarhii să înconjoare catedrala pentru că noi respectăm măsurile stabilite și anul acesta nu derulăm îndătinata procesiune, ca în anii anteriori, pe străzile din jurul catedralei, ci doar strict în jurul lăcașului de cult. În felul acesta credem că sărbătoarea aceasta, a hramul catedralei, închinată Sfântului Iosif, se va desfășura în condiții normale, respectând pe de o parte rânduirile bisericești și pe de altă parte măsurile de protecție stabilite de autorități și de Patriarhia Română”, a spus preotul Ionel Popescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Programul slujbelor de la catedrala mitropolitană cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș:
Luni, 14 septembrie
ora 19 – Vecernia cu litie
ora 21 – Procesiunea cu sfintele moaște
ora 23 – Utrenia
Marți, 15 septembrie
ora 0 – Sfânta Liturghie
ora 3 – Acatistul Sfântului Iosif
ora 4 – Acatistul Sfintei Cruci
ora 5 – Acatistul Maicii Domnului Pantanassa
ora 9,30 – Sfânta Liturghie Arhierească
ora 18 – Vecernie
ora 21 – Paraclisul Sfântului Iosif
Miercuri, 16 septembrie
ora 7,30 – Utrenia
ora 9 – Sfânta Liturghie
ora 18 – Vecernia / Acatistul Sfântului Iosif
ora 19 – Reașezarea raclei.
În 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis generalizarea cultului Sfântului Iosif cel Nou în tot cuprinsul Patriarhiei Române. În anul 1997, Sfântul Sinod l-a desemnat pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş ca ocrotitor al pompierilor militari din România, având în vedere minunea salvării Timişoarei de la un cumplit incendiu. Astfel, el este sărbătorit în fiecare an de către formaţiile de pompieri odată cu Ziua pompierilor militari – 13 septembrie.
„Odată, pe când săvârşea Sfânta Liturghie în ziua hramului unei vechi biserici de lemn din Timişoara, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a izbucnit un mare foc în partea de apus a Timişoarei. Un vânt puternic întindea pârjolul cu repeziciune asupra întregului oraş. Mulţi au pierit atunci în flăcări, iar groaza îi cuprinsese pe toţi. Sfântul Iosif, văzând prăpădul, a ieşit în faţa bisericii luând cu sine Sfintele Taine şi căzând cu faţa la pământ şi cu toată puterea sufletului său cerând îndurare lui Dumnezeu să scape cetatea de prăpăd, deodată nori negri s-au ridicat dinspre miazăzi întunecând tot cerul şi o ploaie torenţială s-a vărsat timp de mai multe ore, fără încetare, până a stins cu totul focul nimicitor. Şi Sfântul Iosif, ridicându-şi fruntea de la pământ, mulţumea lui Dumnezeu cu lacrimi pentru mila ce a făcut-o izbăvind de moartea cea năprasnică a prăpădului. Apoi, mergând acasă, s-a închis în chilia sa şi timp de trei zile n-a mai ieşit. Când s-a arătat din nou în lume, pe dosul palmei lui de la mâna stângă îi apăruse semnul sfintei cruci, ca şi când ar fi fost ars cu fierul înroşit. Semnul acesta a rămas pe mâna Sfântului până la sfârşitul vieţii lui, semn care i-a fost dat de Dumnezeu pentru aducerea aminte a marii Lui milostiviri”, este menționat în “Viaţa, slujba şi acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, scrisă de părinţii Marius Florescu si Adrian Carebia, Editura Invierea, Arhiepiscopia Timisoarei, 2006.
Trimite articolul
XZici ca suntem intr-un film – parodie …
-
nu vb prostii!!! plimbatul oaselor la otodocsi (sau cu x) este ca oina la romani. sport national. ah, mai este unul: ala cu galeata si tamaia in camp…
-
Inca mai plimbam oase de ciorba ,prin sicrie 🙂 e secolul vitezei nu al mozolirea de ciolane
-
*mozolirii de ciolane
-
-
pai tu poate ca esti o parodie
-
Marie ce-ti mai place sa pupi poala popii..
-
Parc-am mai vazut scena asta intr-un film despre evul mediu
Ce distantare sociala cand 8 oameni plimba cosciugul? Distanta dintre ei fiind cativa centimetri.
Sper ca binecredinciosii Mei nu se vor apuca sa plimbe mumiile prin oras in procesiuni religioase. Cred ca le-Am spus c-ar fi mai bine sa nu o faca.
abia astept sa cada ultimul habotnic…pe la noi prin Romanica poate prin anul 3000 :))
sfanta prostie se arata din nou.totul facut contra cuvantului din biblie.