Epitaful Adormirii Maicii Domnului a fost scos de către preoți în mijlocul bisericii, marți seara. Spre finalul slujbei, soborul şi credincioşii au cântat cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului, după care au mers în procesiune, cu Sfântul Epitaf, în jurul Catedralei Mitropolitane din urbea de pe Bega.
„Trăim momente de sfântă aducere aminte a plecării de pe pământ a Maicii Domnului. Privegherea din seara aceasta ne duce cu mintea în urmă cu 2000 de ani. După cum frățiile voastre ați stat în seara aceasta, așa au stat și privegheat și Sfinții Apostoli. Imaginați-vă că printre dumneavoastră au fost și Apostolii, dar și cei care au cunoscut-o pe Maica Domnului. Prin urmare, în seara aceasta nu am fost singuri. O, cât de mare dar ne-a dat Dumnezeu să priveghem o seară împreună cu Apostolii Mântuitorului Iisus Hristos!”, a spus Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.
Fecioara Maria a fost înştiinţată printr-un înger de trecerea ei la cele veşnice, iar apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. După adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos şi luată cu trupul în împărăţia cerurilor.
„În ziua Adormirii Maicii Domnului, icoana se schimbă, căci Hristos ține în brațe sufletul Maicii Domnului. Așa va fi într-o zi și cu sufletele noastre! După cum părintele își ține în brațe copilul, tot așa sufletul fiecăruia dintre noi va fi ținut pe brațul Mântuitorului Iisus Hristos! Iată o icoană nepictată de vreun pictor! Icoana lui Hristos cu sufletul nostru, pe brațul Lui însângerat. Cum să nu ne pregătim în viața aceasta să avem sufletul neîntinat, ca să se poată așeza pe brațul Fiului lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Banatului, referindu-se la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe.
Credincioșii sărbătoresc în 15 august Adormirea Maicii Domnului. În secolul al V-lea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului exista în Siria. Locul de origine al sărbătorii este, cel mai probabil, Ierusalimul, oraşul sfânt, unde se păstrează, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!