La pelerinaj au participat grupuri de tineri şi de credincioşi din parohiile timişorene, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi. Procesiunea Floriilor s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, mitropolitul Banatului, şi a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie.
Credincioșii au plecat în pelerinaj de la Biserica Ortodoxă din Piața Alexandru Mocioni (Kuttel), au mers pe B-dul 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – Catedrala Mitropolitană. Al doilea grup de credincioși a avut ca punct de plecare Biserica Ortodoxă din strada profesor George Dragomir (Piața Crucii), apoi pe B-dul Mihai Viteazul – Podul de la Universitate – B-dul Regele Ferdinand (contrasens) – Catedrala Mitropolitană. Credincioși au plecat și de la Mitropolia Banatului, pe B-dul C.D. Loga, pentru a ajunge la Catedrala Mitropolitană. În grupul plecat de la Mitropolia Banatului s-a aflat și ÎPSS Ioan, care a parcurs împreună cu credincioșii drumul de la reședința mitropolitană spre catedrală, aoclo întâmpinând credincioșii care au venit din alte direcții.
Începând din seara Duminicii de Florii intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, ce este asociată cu Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, ce amintește de răstignirea lui Iisus.
Floriile ne amintesc de intrarea lui Iisus in Ierusalim. De Florii, după slujba de dimineaţă, de la biserică, ramurile sfinţite de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, credința fiind că aceștia vor crește mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Tradițiile românești spun că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!