Procesiunea începe sâmbătă, 20 aprilie, după ora 17. Preoții şi credincioșii din primul grup vor pleca la ora 17.30 din faţa bisericii parohiei Timișoara Iosefin, pe B-dul 16 Decembrie 1989, podul Traian, până la Catedrala Mitropolitană; preoţii şi credincioşii din grupul al doilea vor pleca la ora 17,15 din faţa bisericii parohiei Timişoara Elisabetin (Piaţa Crucii), pe strada Protopop Dr. George Dragomir, B-dul Mihai Viteazul, Catedrala Mitropolitană, iar preoţii şi credincioşii din grupul al treilea vor pleca la ora 17,40 de la Mitropolia Banatului, B-dul C. D. Loga, nr.7, până la Catedrala Mitropolitană.
La Catedrala Mitropolitană vor fi întâmpinați de mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, de PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, şi de preoții catedralei, alături de care se va oficia Vecernia cu Litie, începând cu ora 18.
Evenimentul este organizat de Centrul eparhial Timișoara, în colaborare cu parohiile timișorene şi preoții din eparhie, dar şi cu susţinerea Primăriei Timișoarei.
Începând din seara Duminicii de Florii intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, ce este asociată cu Cina cea de Taină şi cu Vinerea Mare, ce amintește de răstignirea lui Iisus.
Floriile ne amintesc de intrarea lui Iisus in Ierusalim. De Florii, după slujba de dimineață, de la biserică, ramurile sfințite de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, credința fiind că aceștia vor crește mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Tradițiile românești spun că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!