Potrivit ISJ Timiș, a fost formată o comisie la nivel județean din profesori care știu limba ucraineană, dar și un psiholog de la Centrul de Resurse și Asistență Educațională Timiș. Părinții copiilor care sosesc în Timiș și stau o perioadă mai lungă de timp aici și doresc înscrierea copiilor lor în învățământul din județ trebuie să se adreseze școlilor puse la dispoziție, cu predare în ucraineană.
Mai apoi, aceștia vor completa o cerere pe care o găsesc AICI, unde vor preciza dacă elevul știe și limba română, care este clasa de studiu și dacă are echipamente pentru predarea online. Conducerea ISJ a explicat că îi va susține pe elevii refugiați oferindu-le echipamente și că, deși poate vor fi puțini copii înscriși, se va face o clasă sau se vor găsi modalități de integrare a acestora. În plus, părinții vor atașa și documente de identificare a copiilor, dacă au asupra lor.
Unitățile de învățământ din Timiș cu predare în limba ucraineană:
- Grădinița și Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara
- Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara
- Liceul Teoretic „William Shakespeare”
- Școala Gimnazială Știuca
- Școala Gimnazială Bethausen
- Școala Gimnazială Darova
- Școala Gimnazială Mașloc
- Școala Gimnazială Pietroasa
- Școala Gimnazială Banloc
- Școala Generală Pogănești
- Școala Gimnazială Livezile
- Liceul „Iulia Hașdeu” din Lugoj
- Centrul de educație inclusivă Recaș
- British International School din Timișoara
De la învățământul primar la cel liceal, toate școlile de mai sus oferă posibilitatea de a înscrie copii refugiați din Ucraina. Preșcolarii ucraineni vor putea merge la grădiniță, în Timiș, pentru a socializa cu alți copii. În plus, copiii vor primi pachete cu rechizite și diverse alte produse indispensabile.
Pe aceeași temă:
Opt școli din Timiș pot primi peste 350 de copii refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ
Peste 500 de locuri în Timiș pentru cazarea refugiaților. Încă nu sunt cereri
Trimite articolul
XPoate daca se intorc vreodata in Ucraina, o sa schimbe legea aia a invatamantului de la ei care a interzis in 2017 predarea in limbile minoritatilor. Macar atat, ca reintroducerea limbii romane in administratie ca limba regionala, nu mai am speranta. Asta daca invata la noi pe langa cate ceva din materii, se cheama ca au capatat ceva educatie. Dar mira-m-as, toti vor ca altii sa faca ceea ce ei nu sunt dispusi la randul lor sa faca.
-
Ii ajutam acum. De istorie, insa, data viitoare le reamintim, atunci. Acum nu e momentul pentru asa ceva, totusi. Chiar fix pentru asa ceva nu e totusi momentul acum.
-
Comentariul meu nu era pentru a bate obrazul nimanui, pansezi rana actuala, da. Dar si constientizezi ca sunt multe răni pe lume de care trebuie sa ne pese. Acum e momentul ca cei ce merg la scoala sa fie educati altfel decat conform aberatiei din legea lor a invatamantului. Prin exemplu personal, cea mai buna forma de educatie.
Din pacate predomina un misecuvinism generalizat combinat cu exceptionalism gretos.
-