„Sunt vizate în principal firmele care au peste 25 de PC-uri”, ne-a declarat Monica Pop, procuror şef Serviciu în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance, organizaţia care reprezintă interesele principalilor producători de programe informatice prezenţi pe piaţa românească, a fost semnat un protocol de colaborare care urmăreşte combaterea pirateriei software. Iar o parte componentă a acestui protocol este derularea campaniei intitulate „Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite”. Aurel Dobre, subcomisar de poliţie în cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române, prezent la Timişoara, ne-a declarat că această campanie nu este o vânătoare de piraţi soft ci are ca scop mai ales informarea patronilor de firme asupra riscurilor care apar în momentul în care se folosesc programe fără licenţă.
„Noi dorim să informăm firmele asupra riscurilor la care se supun. La discuţiile purtate cu patronii aceştia spun că nu ştiau că trebuie să deţină licenţe pentru programele de pe calculator. Ei ştiu că au licenţă pe sistemul de operare şi cred că acesta acoperă şi programele informatice speciale, folosite în activitate”, ne-a declarat Aurel Dobre. Probleme sunt şi în firmele unde există personal specializat care se ocupă cu departamentul informatic. Se descoperă de cele mai multe ori mai multe calculatoare care funcţionează cu programe fără licenţă active lângă alte computere care deţin asemenea licenţe, ne-a mai declarat Dobre. Alte probleme descoperite sunt cele apărute chiar din vina angajaţilor. Cel care utilizează calculatorul instalează pe acesta programe fără ştiinţa celor care se ocupă de reţea.
Timişul este undeva destul de sus în ceea ce priveşte pirateria software, am aflat de la Sorin Târziu, subcomisar în cadul IPJ Timiş. „Au fost anumiţi „piraţi” la care am efectuat verificări numeroase. Persoana respectivă a fost prinsă o dată şi a fost pedepsit de judecători, dar nu a fost închis. El a continuat să facă CD-uri cu programe piratate şi l-am verificat din nou. De această dată pedeapsa a fost şi mai mare şi într-un final cel în cauză a renunţat la a face asemenea CD-uri”, ne-a declarat Sorin Târziu. În acest moment există cel puţin 12 dosare cu prejudicii în domeniul software.
Campania pusă la punct de Poliţie şi BSA a dus şi la realizarea unui ghid care este folosit de cei care activează în combaterea pirateriei software. Cine utilizează asemenea programe poate primi amedă penală, dar se poate ajunge şi la puşcărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!