Mare parte dintre piesele folosite în producerea automobilelor sunt realizate la Timişoara de câteva dintre cele mai importante concerne mondiale cu activitate în domeniul automotive. Chiar dacă produsele sunt realizate în Timiş şi ulterior folosite la Dacia, la Piteşti, ele apar ca fiind export. Aceasta deoarece producţia fabricilor bănăţene este preluată de firma mamă şi trimisă în depozitele europene sau poate chiar şi de pe alte continente. Doar de aici ajung la destinaţia finală, fie că este vorba de Dacia sau de alte mărci auto, am aflat de la Gheorghe Cocian, directorul societăţii timişorene Elba, unul dintre principalii furnizori locali de piese auto pentru Dacia.
„Numeroase societăţi timişorene lucrează pentru Dacia. Suntem noi, mai este Continental, un mare furnizor mondial, este Spumotim. Şi mai sunt şi alte asemenea societăţi. Se mai produce şi pentru alte mărci auto de renume. Există multe firme mici, care realizează serii mici de piese auto, dar care necesită un grad ridicat de cunoştinţe în prelucrare. Cred că aceste firme mici sunt mare parte din viitorul industriei pieselor auto din Timiş. La fel a fost şi în Ungaria. De la asemenea manufacturi au pornit şi ei şi acum acolo se asamblează Audi”, a explicat Cocian.
Exportul timişean, în continuă creştere
În urmă cu câteva zile, Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice rezultatele economice ale industriei pentru luna ianuarie. Iar la exporturi judeţul Timiş merge tot mai bine. Chiar dacă în continuare ocupă locul trei pe ţară, cele 271 milioane de euro reprezintă o creştere de aproape 74 milioane de euro faţă de perioada similară a anului 2011. „Este explicabilă această creştere. Majoritatea exportatorilor din Timiş fac un fel de lohn al forţei de muncă. Ei vin aici cu tot materialul, iar noi producem, fabricăm pentru ei. Criza economică a luat sfârşit mai devreme afară decât în România. Deci, dacă acolo există comenzi, acestea trebuie fabricate în Timiş”, a mai declarat Cocian. El rămâne optimist şi este de părere că exporturile Timişului vor creşte în continuare şi în următoarele luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!