Numeroasele atu-uri ale regiunii, interesul crescut pentru investiţii din partea străinilor, toate acestea au „lucrat” serios la succesul economic al zonei de vest a României. Datele obţinute de una dintre principalele bănci din ţară arată că produsul intern brut al judeţelor Timiş, Arad, Bihor şi Caraş-Severin este în valoare de 64 de miliarde de lei. „Datele statistice analizate de specialiştii noştri arată că valoarea totală a PIB a fost în 2012 de 64 miliarde de lei, adică 11% din totalul PIB al României. Pe cap de locuitor aceasta înseamnă 7.600 de lei, adică un plus de 1.000 de lei faţă de media naţională”, ne-a declarat Cristian Bogdan, director executiv al centrului zonal corporate Timiş în cadrul băncii aflată pe locul doi în clasamentul general de specialitate din România.
Ce industrii merg bine? „În regiunea de vest industria automotive reprezintă cea mai mare parte a economiei. În industrie a fost generat un PIB de 39 miliarde de lei, urmează domeniul servicii, cu 33,5 miliarde de lei, domeniul transporturilor şi logisticii cu 16 miliarde de lei, respectiv agricultura cu 7 miliarde de lei. Industria automotive reprezintă pentru zona Timişoara cea mai importantă componentă a industriei. Este vorba în cea mai mare parte de firme multinaţionale care vin şi fac producţie aici. Activitatea lor afectează şi furnizorii locali de rang 1 şi 2. În măsura în care activitatea multinaţionalelor este afectată, în aceeaşi măsură se simte şi în ceea ce priveşte furnizorii de aici. Din fericire, aceste concerne ştiu cum să îşi organizeze activitatea pentru a nu rămâne fără producţie. Un alt domeniu în care se observă o creştere este cel al tehnologiei informaţiei, aici există perspective bune pentru viitor”, a mai declarat Bogdan.
Întrebat care sunt perspectivele pentru ca la Timişoara să fie dezvoltată şi componenta de proiectare, de cercetare în domeniul automovie, Cristian Bogdan a spus că nu există prea multe semnale în acest sens, această activitate efectuându-se la sediul companiilor, dar că „există mai multe concerne care şi-au relocat aici o parte din activitate, inclusiv cea de cercetare”.
Ce domenii sunt de viitor şi care prezintă interes pentru băncile care doresc să investească? „Cea mai mare parte a finanţărilor acordate se referă la proiectele din domeniul infrastructurii, aici fiind pe un loc principal cele cu fonduri europene. De asemenea, un procent mare de atractivitate, acolo unde noi ne dorim să fim prezenţi cât mai mult, este cel agricol. Aici există perspective foarte mari de dezvoltare, dar care momentan nu sunt folosite la maximum. Un alt sector interesant este cel al energiei, aici vom fi prezenţi şi în continuare”, a declarat, la rândul său, Emilian Croitoru, director reţea corporate în cadrul băncii respective.
Şeful din cadrul centralei băncii spune că în ceea ce priveşte trecerea crizei în acest moment este optimist, dar un optimism ponderat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!