Profesorii de Limba Latină din Timiș transmit Ministerului Educației că eliminarea orei predate de ei este o propunere eronată.
„În numele dascălilor de limba latină din judeţul Timiş ne permitem să vă adresăm opiniile noastre în legătură cu eliminarea limbii latine de la clasa a VIII-a care figura în programele şcolare cu 1 oră/săptămână în aria curriculară Limbă şi comunicare. Această propunere, prevăzută în viitoarele planuri-cadru pentru clasele V-VIII, ni se pare eronată şi lipsită de orice finalitate pozitivă în ceea ce priveşte procesul instructiv-educativ exercitat asupra elevului care termină gimnaziul”, transmit profesorii în scrisoarea deschisă adresată ministerului, semnată în numele colegilor de specialitate de prof. dr. Patricia Elida Pisano, absolvent Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, specialitatea Filologie Clasică – Limba și Literatura Latină, Limba Greacă Veche, inspector școlar IȘJ Timiș.
Profesorii enumeră mai multe motive pentru care nu ar trebui eliminată ora de Limba Latină:
„1. Elevii români vor absolvi clasa a VIII-a fără să studieze nicio oră de limba latină în contextul în care această disciplină nu este prevăzută în programele şcolare de la liceu, căci doar la clasele cu profil uman mai au câte o oră/săptămână. Aşadar, majoritatea elevilor (mai mult de 90%) nu vor studia limba latină în propria ţară şi nici nu vor şti ce este această disciplină.
2. Eliminarea limbii latine de la clasa a VIII-a îi va priva pe elevi de foarte importante şi utile competenţe:
– Înţelegerea gramaticii limbii române care provine din cea latină.
– Înţelegerea vocabularului limbii române care în proporţie de 70% este de sorginte latină.
– Înţelegerea culturii moderne deoarece civilizaţia greco-romană a constituit o veritabilă sursă de inspiraţie în domeniul literaturii, filozofiei, arhitecturii, artei, ştiinţific, juridic, medicinii, farmaciei, arheologiei, teologiei etc.
– Limba latină se regăsește şi în ştiinţa contemporană care vehiculează o terminologie de origine latină şi greacă. Aşadar, pentru a reda corect un conţinut lingvistic este de mare utilitate să cunoaştem vocabularul latin.
– Limba latină ajută la formarea unei gândiri logice şi înţelepte – de aceea este numită şi „matematica profilului umanist””.
Conform reprezentanților profesorilor, aceasta este nu numai părerea județului Timiș, ci a mai multor județe, și alți profesori, din alte părți ale țării, urmând să facă același demers, de a redacta o scrisoare deschisă către minister. Aceștia dau exemple alte țări din Europa în care se predau și șapte ore de latină pe săptămână.
„Considerăm că înlăturarea limbii latine este o măsură discriminatorie şi antinaţională care ne exclude de la alinierea la învăţământul Europei civilizate, căci latina şi greaca veche sunt studiate de cele mai dezvoltate state (Germania, Franţa, Anglia, Spania, Elveţia, Polonia, Suedia, Croaţia şi multe altele). Există Olimpiade internaţionale de limba latină, iar România a participat de-a lungul anilor la acestea aducând anual importante premii şi menţiuni, dar reducerea din nou a numărului de ore de limba latină de la clasa a VIII-a şi nu numai, ar anula pe viitor orice şansă a elevilor români la aceste competiţii. La etapa naţională a Olimpiadei de limba latină cei mai mulţi participanţi au fost la clasa a VIII-a – dovadă că înşişi elevii sunt interesaţi de această disciplină, dar lor cine le cere vreo părere. Concluzionăm că eliminarea limbii latine este inexplicabilă, o experienţă de nedorit pentru învăţământul românesc care va scădea calitativ încurajând lipsa de cultură, dispreţul faţă de valorile tradiţionale europene etc”, scrie în depeșa adresată ministerului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!