„Avem pe listele de cursanţi tot mai mulţi profesori de diferite specialităţi din Timiş, care au dorit să urmeze această pregătire, după care şi-au găsit de lucru în ţări precum Austria, Germania, Italia, Spania şi, mai nou, Danemarca, Anglia sau Elveţia. Dar aceştia nu sunt singurele persoane care au o pregătire şi experienţă în anumite domenii şi aleg, totuşi, să plece să îngrijească bătrâni în străinătate. Avem şi cursanţi care sunt ingineri, psihologi, jurişti sau învăţători”, spune Eugenia Negomireanu, reprezentant al Fundaţiei Hilfe, care organizează cursurile.
Aceasta adaugă că procentul cel mai mare îl reprezintă, totuşi, persoanele de vârsta a treia, pensionare, care pleacă să îngrijească alţi bătrâni, uneori de aceeaşi vârstă. „Trebuie să vă spun că, o mare parte a cursanţilor noştri sunt pensioanri. Persoane care doresc să câştige mai mulţi bani pe lângă pensie şi merg să îngrijească uneori persoane cu doar câţiva ani mai mulţi ca ele. Am avut o persoană de 67 de ani care acum îngrijeşte un bătrân în vârstă de 71 de ani”, mai spune Eugenia Negomireanu.
Acreditate de Consiliul Naţional de Formare Profesională, cursurile organizate ca teorie şi practică de către Fundaţia Hilfe Timişoara sunt accesibile multor persoane cu venituri sub medie. Experienţa din ultimii ani a specialiştilor de aici a arătat că tot mai multe persoane cu pregătire superioară, care însă căştigă prea puţini bani pentru a-şi putea întreţine familia aici, aleg să facă pregătiri complexe şi apoi să plece în străinătate pentru a lucra. „Diferenţa între salariile câştigate aici şi cele din străinătate înseamnă, uneori, multe sute de euro”, adaugă reprezentanţii fundaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!