Inspectoratul Școlar Timiș extinde măsurile de supraveghere a examenului de bacalaureat de la elevi la profesori. Cadrele didactice care vor avea sarcina de a îi păzi pe elevi în timpul examenului vor fi monitorizate prin intermediul unei camere video, care va fi îndreptată spre catedră și spre tablă. Asta pentru a-i stopa pe cei care au un impuls de a ridica promovabilitatea unei anumite unități școlare prin metode ilegale.
“Pot fi instalate camere de luat vederi, dar ele sunt de regulă orientate spre elevi, tabla nu este supravegheată. Vom avea grijă să instalăm o cameră și pentru tablă în sălile de examinare. Mă tot gândeam cum se poate ca un liceu să aibă rezultate mai bune decât altul, pe care îl știam mai bun. Am descoperit secretul. Sperăm că toată lumea va acționa într-o atmosferă de perfectă corectitudine și de respectare riguroasă a regulamentului”, a declarat Cornel Petroman, șeful Inspectoratului Școlar Timiș.
Înainte de a monitoriza profesorii, Inspectoratul Școlar trebuie să îi găsească pe cei dispuși să facă munca de supraveghere și de corectare. La fel ca în fiecare an, nici acum nu sunt suficienți profesori implicați în desfășurarea bacalaureatului. Motivele pentru interesul scăzut al profesorilor îl reprezintă sumele mici cu care sunt aceștia remunerați pentru participarea la examenul de bacalaureat. Mai exact, un supraveghetor primește 20 de lei per ședință, iar un corector 3,50 de lei per lucrare, sume impozabile.
“Numărul supraveghetorilor a evoluat considerabil și cred că, la momentul declanșării probelor scrise, vom avea suficienți. Este nevoie de 950 de supraveghetori. Acum mai lipsesc în jur de 100, pe care îi vom avea până la final. Sunt oameni care în fiecare an înțeleg că este nevoie ca bacalaureatul să se desfășoare în condiții normale și își amână concediile și fac un efort pentru buna desfășurare a examenului”, a mai spus Cornel Petroman, inspector școlar general în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!