Protestul de vineri, organizat de Sindicatul „Spiru Haret” Timiș, dar la care au participat și alți sindicaliști, s-a desfășurat timp de aproximativ o oră, începând de la 13:00. Atunci, cei prezenți au scandat împotriva guvernanților și a președintelui Klaus Iohannis, pentru cel din urmă chiar cântând, ironic, „O lume minunată”.
Acțiunea de luni, organizată de sindicatele afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, se va desfășura la aceeași oră. Vor fi prezenți și sindicaliști din universități, dar și reprezentanți ai Asociației Elevilor Timiș.
„Luni, 29 mai 2023, în intervalul 13-14, va avea loc pichetarea Prefecturii Județului Timiș, de către toate sindicatele din județul Timiș afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Educație: Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Timiș și Sindicatul «Paul Popescu Neveanu» Timiș. Ni se alătură, în semn de solidaritate, Sindicatul Liber din UPT, afiliat Federației Alma Mater, și Asociația Elevilor din Timiș. Este momentul să demonstrăm că această grevă nu e doar despre drepturi salariale, ci mai ales despre RESPECT! UNIȚI SUNTEM PUTERNICI!”, transmit organizatorii.
Greva din Educație
Greva generală din Educație a început luni, 22 mai, însă nu chiar spontan. Pe 10 mai, la București, a avut loc un protest la care au participat peste 10.000 de angajați din Educație. Pe 16 mai, pentru că acțiunea din Piața Victoriei nu a primit răspuns, liderii federațiilor sindicale anunțau că, în urma unui referendum intern, 70% dintre membri doresc să intre în grevă. Drept urmare, pentru a respecta Legea Dialogului Social, pe 17 mai, a avut loc și o grevă de avertisment.
Potrivit liderilor de federații, la nivel național sunt în grevă peste 150.000 de profesori și în jur de 70.000 de alți angajați din școli. Acest lucru ar însemna peste 70% dintre membri de sindicat și undeva între 60 și 70% dintre toți angajați din școli. La nivel județului Timiș, la începutul acțiunii, cifrele erau ceva mai mici, anunțând că participă la acțiuni aproximativ 40% dintre angajații din Educație. Între timp, însă, situația s-a schimbat, tot mai mulți alăturându-se mișcării.
În acest context, există anumite semne de întrebare în privința încheierii mediilor la final de an școlar, dar și în privința organizării examenelor de Evaluare Națională pentru clasa a VIII și chiar a Bacalaureatului. Un examen, ce-i drept, nu la fel de important, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a, a fost deja amânat cu o săptămână.
Au existat mai multe discuții între guvernanți și sindicaliști, însă până la acest moment nu s-a ajuns la niciun consens. În primă fază, executivul a venit cu o ofertă care cuprindea o creștere salarială de 9% pentru personalul nedidactic și bonusuri pentru profesorii debutanți și cei care predau în medii defavorizate. Ulterior, au promis și un stimulent de 2.500 de lei pentru profesori, transferat în două tranșe, pe un card de vouchere. Ambele oferte au fost respinse categoric de sindicaliști. În urma primirii celei de-a doua oferte, joi a fost organizat un nou protest la București. De aici, au pornit și mișcările de pichetare din Timișoara și din alte orașe din țară.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Profesorii din Timiș au ieșit la protest: „Sistemul de educație dorește să fie respectat”!
Peste 40% dintre profesorii din Timiș vor participa la greva generală care începe luni
Greva generală din Educație va continua pe perioadă nedeterminată. Ce spun sindicaliștii timișeni
Trimite articolul
Xabrams, piranha, scorpene, f35, patriot, bayraktar. SMR. plus ajutor ucraineni. plus ajutor moldova. dar pentru parlamentari s-au gasit bani sa se mareasca sumele forfetare. si pentru a deplasa un ficus si o ficusa cu avion privat de lux prin lume sa-si faca selfie-uri. sunt bani. si pentru milioane de vax-uri. practic, sunt bani pentru orice, mai putin pentru invatamant. pentru ca am fost doara informati, nu e o prioritate. nici sanatatea de altfel. iar daca nimanui nu-i pasa de profesori, pai zic ca se mai gandesc atunci si ei la ei insisi si la familiile lor.
#rotativa se va desfasura “sticla”.
#recesiune
#RoeId
#educata… norrrrmala
#🤪
Subscriu la tot ce a spus antivrajeala.
Dacă as fi fost profesor as fi blocat anul școlar. Să își asume PNL eșecul. Să nu uităm că profesorii au cam fost obligați să se vaccineze de aceste canalii de la guvernare.
-
Sigur. Intentionat sau nu, ne’au cumparat timp pana sa veniti voi comunistii iar la putere, inaintea legionarilor. Mistretul lash si ipocrit cu nume turcesc felicitand erdoganul – nu vrea sa’si asume situatia.
Un debutant are 2900 lei in mâna pentru 20 de ore de lucru. Planuri de lecții și specializări nu mai face nimeni. Un absolvent de inginerie non IT are minim pe economie. Pentru 40 de ore. Si asa Produceți numai analfabeți functionali!
-
Corect! sa continuam deci aceeasi politica, si in 10 ani scoala va produce doar analfabeti disfunctionali! Ceea ce va face o societate foarte prospera! Cat despre numarul de ore, cred ca o ora de condus o racheta sau un camion sau o trotineta, nu-s chiar acelasi lucru. Asa cum nu e acelasi lucru sa ai grija de 1 copil, sau de 2, sau de 30, sa ii supraveghezi doar sau sa le mai si bagi ceva in cap peste rumegusul bagat de societate, de la tiktok la parinti si la ce vad in jurul lor pe strada ori la mall.
Ce factori intervin oare in “performanta in educatie”? fondul genetic al copiilor? cat se ocupa(timp alocat, interes) parintii de copii? Gradul de educatie al parintilor? mediul in care cresc copiii(una e la satu’ de nicaieri fara asfalt, alta in centru universitar, ba chiar una e la scoala x alta la scoala y in acelasi oras )? Atitudinea societatii fata de cultura? Gradul de demotivare al cadrelor didactice? as putea sa tot zic una alta, dar nu cred ca as reusi sa schimb cu un milimetru o opinie asa “avizata” ca a ta. Cat despre cat “castiga un inginer debutant”… cred ca are legatura cu “educatia” de genul “piata se regleaza singura”. Zic sa continuam, pare ca mergem in directia corecta, chiar se regleaza! Nu?
ps: in alte tari cum e salariul unui prof fața de salariul mediu? cred ca aia is cam fraieri… las ca le aratam noi o metoda “ieftin si bun”, tipic romanesc.
(#🤪)^4