Acţiunile de protest continuă în judeţul Timis, în sectorul bugetar. Profesorii, nemulţumiţi de noua Lege a educaţiei naţionale, care a fost aprobată la începutul săptămânii trecute de guvern şi trimisă spre dezbatere în parlament, au decis să ia măsuri extreme: joi, în toate instituţiile de învăţământ din Timis se va declanşa greva generală. Cum vor fi afectaţi elevii? „Asta depinde de fiecare şcoală în parte, cum se organizează. Dacă elevii vor veni la şcoală vor fi supravegheaţi, dar nu se vor face ore. Vineri, cursurile vor reveni la normal”, ne-a spus Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” filiala Timiş.
Şi în mediul universitar va fi declanşată greva generală timp de o zi, în semn de solidaritate. „Aprobarea Legii educaţiei, în care nu se regăsesc nici studenţii şi nici sindicatele, reprezintă picătura care a umplut paharul, pe lângă toate celelalte revendicări ale noastre. Protestul va fi unul la nivel naţional, iar noi am anunţat deja toate universităţile din ţară care sunt afiliate Alma Mater. În Timişoara, în această categorie intră atât Universitatea Politehnica, cât şi Universitatea de Vest”, a precizat Ilare Bordeaşu, liderul zonal de la sindicatul Alma Mater.
Profesorii au participat şi la marşul de protest organizat de sindicatele afiliate la CNS Cartel Alfa la sfârşitul săptămânii trecute, la Timisoara. Ei sunt nemulţumiţi şi de Legea salarizării unice din sistemul bugetar, precum şi de scăderea nivelului de trai.
Dascălii timişeni acuză Inspectoratul Şcolar de intimidare
Conform preşedintelui Sindicatului „Spiru Haret” filiala Timis, Virgil Popescu, mai mulţi profesori din judeţ susţin că au fost intimidaţi de Inspectoratul Şcolar Timiş atunci când au anunţat că nu doresc să participe la proba de Competenţe digitale din cadrul examenului de Bacalaureat, care a debutat luni.
„Mai mulţi profesori s-au plâns că au fost ameninţaţi, neoficial, că nu vor mai primi posturi din toamnă dacă nu vor participa la proba de Competenţe digitale, în cadrul unei şedinţe care a avut loc vinerea trecută”, susţine Popescu. De cealaltă parte, conducerea inspectoratului neagă faptul că ar fi recurs la astfel de presiuni. „Nu am folosit niciun fel de măsuri de intimidare. Singura noastră cerinţă a fost să ştim exact cine participă, pentru a-i înlocui pe cei care doreau să renunţe şi a asigura buna desfăşurare a examenului”, a declarat Mariana Eftimie, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Timis.
În cadrul probei de Competenţe digitale nu au fost semnalate probleme, cu excepţia Liceului Ioan Slavici din Timisoara, unde conexiunea la internet a fost întreruptă pentru o oră. Drept urmare, timpul programat pentru susţinerea probei de Bac a fost prelungit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!