Timişoara a fost unul dintre oraşele unde proiectul “Privim către viitor – Formarea profesională a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne în predarea eficientă a chimiei”, a fost implementat cu succes. Câteva sute de profesori din regiune au acceptat să folosească zilele de sfârşit de săptămână pentru a învăţa să folosească tehnicile moderne din domeniul IT pentru a le preda elevilor chimia.
Iniţiativa a fost finanţată din fonduri europene în valoare de 11.907.304 lei, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Beneficiar principal a fost Universitatea „Politehnica” din Bucureşti – Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, aceasta având ca şi parteneri naţionali Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi o societate din domeniul IT.
“Scopul final al acestei iniţiative este sporirea numărului de tineri care se îndreaptă spre studiul chimiei în facultate. Dacă ei devin atraşi de acest domeniu din liceu se vor putea îndrepta spre studiu şi în domeniul universitar”, ne-a declarat Ana Maria Joşceanu, manager de proiect din partea Universităţii „Politehnica” din Bucureşti.
“Împreună cu echipa de proiect, am convingerea că i-am ajutat pe profesorii din ciclul preuniversitar să le arate elevilor cât de frumoasă este chimia şi câte satisfacţii îţi poate da exercitarea unei profesii în acest domeniu. Prin acest program am oferit instrumente informatice, atractive şi uşor de utilizat, care vor contribui la atragerea şi formarea academică a viitorilor chimişti. Aceste instrumente sunt dezvoltate astfel încât să asigure elevilor o pregătire teoretică şi practică la standarde europene, pregătindu-i să se alinieze reglementărilor în domeniu”, a mai declarat Ana Maria Joşceanu.
Profesorii profesorilor au preferat să meargă în teritoriu şi să lucreze cu cei vizaţi în mod direct. “Am decis să mergem în teritoriu, mai bine decât să aducem profesorii la Bucureşti, aşa cum se dorea iniţial. Interesant este că profesorii din alte oraşe decât Bucureştiul s-au dovedit mult mai interesaţi de proiect şi au acceptat imediat să lucreze chiar sâmbătă şi duminică. Ei şi-au făcut propriul program, având la dispoziţie şi platforma de e-learning a proiectului”, a mai spus Joşceanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!