Duminică, premierul Nicolae Ciucă a purtat noi negocieri cu sindicaliștii. În urma acestor discuții, a fost publicat spre dezbatere de Ministerul Muncii un proiect de ordonanță de urgență, care să fie aprobat luni. Liderii federațiilor sindicale din Învățământ au cerut timp de gândire până luni pentru a se pronunța asupra ultimelor propuneri, iar acum a veni și răspunsul lor: greva se suspendă!
Simion Hancescu și Marius Ovidiu Nistor, liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au anunțat că decizia de a suspenda greva a fost luată după consultări cu liderii organizațiilor afiliate. Totuși, pentru că o bună parte a compromisurilor făcute de guvern țin de viitoarea lege a salarizării, aceștia atrag atenția că, dacă aceasta nu va respecta garanțiile date acum, greva s-ar putea relua.
„Greva se suspendă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET», în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi (luni, începută la ora 11:30 – n.r.), prin articol distinct, a:
- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.
În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată într-un comunicat de presă semnat de cei doi președinți de federații.
Ce a promis guvernul
Ofertă discutată duminică de guvernanți cuprinde sume anuale pentru formarea profesională – 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 pentru cel nedidactic – și promisiunea că Legea salarizării va aduce salariul unui profesor debutant la nivelul salariului mediu pe economie, cu creșteri progresive pentru ceilalți. Inițial, executivul dorea ca această creștere să fie făcută în trei tranșe, prima de 40% urmând să aibă loc din ianuarie 2024. Până la urmă, s-a convenit să fie numai două, cu prima de 50%, tot de la începutul anului viitor.
„Am agreat, împreună cu partenerii sociali, creșterea salariilor personalului didactic și didactic auxiliar cu 25%. Începând cu anul viitor, prin noua lege a salarizării, salariul debutantului va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Procentul de 40% din vechea ordonanță de urgență va crește la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Vom acorda sume de formare profesională de 1.500 lei anual, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și de 500 de lei anual, pentru personalul nedidactic. În cursul zilei de astăzi vom pune în transparență publică proiectele de acte normative pentru instituirea acestor măsuri, iar în ședință de Guvern pe care am convocat-o mâine le vom aproba”, a declarat duminică premierul Nicolae Ciucă.
Tot duminică, guvernul a emis o altă ordonanță de urgență cu măsuri pentru sistemul de Educație. Astfel, probele de competențe de la Bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului, evaluarea națională de la clasa a VI-a se anulează de tot, iar examenul de titularizare va rămâne cu o singură probă, cea scrisă.
Vă amintim, greva generală a început pe 22 mai, când federațiile sindicale anunțau că, la nivel național, peste 70% din membrii sunt de acord cu demararea ei. Vorbim, așadar, de 150.000 de profesori și alți 60-70.000 de angajați din Învățământ care au luat parte la aceste acțiuni. Ulterior, procentul celor rămași în grevă a scăzut, dar tot a rămas peste 50%. În Timiș, de exemplu, statisticile indicau că, cu fluctuații, aproximativ 40% dintre toți angajații din Învățământ – membri de sindicat sau nu – au luat parte la grevă.
Pe aceeași temă:
Peste 40% dintre profesorii din Timiș vor participa la greva generală care începe luni
Trimite articolul
XDupa valul de ura impotriva profesorilor generat de greva asta in care personalul didactic a fost masa de manevra, va garantez ca vin zile negre pentru profesori.
Un prim pas va fi marirea normei didactice si un val mare de disponibilizari.
-
valul de ura… pai zic ca tre’ sa fii redus rau de tot sa urasi profesorii in loc sa vezi pe ce au dat guvernantii gziliarte de oiro in ultimii 20 de ani.hei, dar cine sa se uite cum se face bugetul, pe ce prioritati, cat se respecta alocarile etc., aia care au pareri bazate oe impresii si impresii bazate oe pareri? care nu se uita si ei cat e norma didactica prin ue , cat sunt salariile pe-acolo, ce bugete se aloca oentru educatie? niste unii care doar asteapta sa li se indice pe cine sa urasca ca nu cumva sa se revolte impotriva cui ar trebui?
#dezbina si stapaneste. merge la cei… care au invatat… pe de rost in scoala, ca sa zic asa. sau pot sa mai zic asa:
#🤪
Corpusculu’ didacticus: șantajiști și infatuați; Extenuații cu 4 ore/zi și 4 luni/an vacanță = noua categorie de speciali. Debutant cu salariu mediu (peste care se mai adaugă și sporuri) … ce nesimțiți!
-
De ce nu “mergi” tu la catedra? bani multi, munca nu prea, sigur ai fi capabil, si pari si foarte in masura sa educi copiii.
(#🤪)^4
Dar de alea 9 sporuri, nu zic nimic ? Dar de alea 4 luni pe an vacanța plătită, nu zic nimic ? Șantajiști nesimțiți ! Și-au bătut joc de copii și de părinți ! Ei și-au ales cariera in învățământ, nu i-a obligat nimeni. Dacă vor bani mai mulți, sa se angajeze la privat, doar ca acolo muncești minim 8 ore pe zi, și dacă dai greș, a doua zi zbori. Rușine ! Sa le fie rușine !
-
sau poti sa-ti dai copiii la scoli private! cat despre cine “isi alege” meseria, stai sa vezi,din ce in ce mai competenti si mai dedicati vor fi. cei mai capabili se vor imbulzi in invatamant.
iar despre cei ce si-au ales meseria mai demult si au fost mintiti cu bugetul educatiei ani de zile… pardon, a fost “prorogata legea”, parca asta e sintagma corecta, vorba primului profesor al tarii, #ghinion.
Desi, vazand comentariul tau, aici parca i-as da dreptate altui ales (de doua ori!) al neamului: “Scoala romaneasca produce tampiti”.#mintea in vacanta
#🤪