Tribunalul Timiș a judecat luni dimineața cazul profesorului Daniel Cioca, de la UMF „Victor Babeș”, din Timișoara, acuzat de luare de mită în formă continuată. Ghiocel, așa cum era cunoscut Cioca în rândul elevilor, și-a recunoscut fapta în fața magistraților. „Recunosc fapta așa cum este scrisă în rechizitoriu și regret că s-a ajuns aici”, a menționat Daniel Cioca. Potrivit rechizitoriului, Cioca ar fi primit suma de 1300 de euro de la o femeie, care ar fi strâns banii de la mai mulți studenți. Ghiocel a recunoscut și că ar fi primit banii, însă nu își amintește cine este persoana menționată în rechizitoriu.
„Nu imi amintesc, în acest moment, persoana respectivă pentru că am avut mulți studenți de-a lungul anului. E posibil să o cunosc, dar nu pot asocia numele în acest moment. Recunosc și fapta despre cei 1300 de euro, așa cum este scris în rechizitoriu”, a mai recunoscut Cioca, în fața magistraților.
Fiind întrebat dacă știa că studenții îl cunosc ca fiind un profesor care îi promovează examenele doar atunci când îi dau mită, Cioca a negat acest lucru. „Din câte am văzut în dosar, majoritatea studenților au promovat examenul fără să îmi dea mită”, a mai spus fostul profesor.
La sfârșitul rechizitoriului este menționată o convorbire telefonică, în care Ghiocel îi spune unei femei că are de făcut „trei foi” în ziua respectivă, din care a primit doar două și jumătate. Ghiocel a motivat acuzația ca fiind o glumă făcută telefonic cu logodnica sa, în care se referea la o cunoștință, respectiv un profesor de matematică, care predă la liceu și meditează elevi.
Despre alte două persoane menționate în rechizitoriu, Cioca spune că nu au intrat în biroul său pentru a-i da mită, ci pentru a-l ruga să le dea meditații.
„Precizez că din înregistrările ambientale rezultă că mi-au cerut să le meditez și eu le-am explicat că nu fac acest lucru. Este vorba despre două persoane din rechizitoriu, dar nu mai știu exact care. Sunt persoane surprinse venind la mine în birou și nu pot preciza dacă fac parte din cele care mi-au dat bani”, le-a mai mărturisit Daniel Cioca magistraților.
Ghiocel a venit în fața magistraților însoțit de mama sa, care l-a supravegheat atent și nu l-a lăsat să stea de vorbă cu presa.
Deoarece și-a recunoscut fapta, judecata a fost făcută pe procedura simplificată, prevazută de Codul de Procedură Penală prin care nu se administrează probe noi. Judecata se face pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pedeapsa reducându-se cu o treime. Sentința nu a fost dată, aceasta s-a amânat pe sfârșitul săptămânii. În acest interval de timp Cioca trebuie să dovedească faptul că nu întreaga sumă confiscată din conturile sale și a ale mamei sale provine din mită.
Vă reamintim că în data de 8 februarie, profesorul de la UMF a fost prins în flagrant când lua mită de la studenți pentru a-i trece examenul la Biologie celulară şi moleculară, materie pe care acesta o preda. Cioca a stat în arest preventiv 29 de zile, apoi instanța a decis prelungirea arestării sale cu 60 de zile. La începutul lunii aprilie, magistrații Curții de Apel au admis recursul făcut de Cioca și anume de a fi judecat în libertate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!