Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” au anunțat programul evenimentelor organizate de 1 Decembrie – Ziua Națională a României.
PROGRAM
ora 9:00 – 9:25 – Ceremonial depunere coroane
- În Parcul Central „Anton von Scudier”, la Monumentul Ostașului Necunoscut, va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori
ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum
- la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios
ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României
- În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:
- prezentarea onorului;
- salutarea Drapelului de Luptă;
- ocuparea locului în dispozitiv;
- intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.
- Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.
- De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu
ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe
- de la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piaţa Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății
1 Decembrie, Ziua Națională a României
Imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a fost stabilită Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie. Tot de atunci, fiind vorba de o sărbătoare oficială, pentru angajații din România aceasta este o zi liberă.
Deși legea, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, nu precizează de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie drept zi națională a României, aceasta face referire la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – prin Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională.
Cu toate acestea, este important de menționat că la data de 1 decembrie doar Transilvania s-a unit cu România. Bucovina și Basarabia, celelalte provincii istorice, au fost unite la date diferite.
Trimite articolul
XStimati tovarasi va multumim ca in decembrie 1989 ati indeplinit cu abnegatie si devotament ordinele precise de a utiliza munitie de razboi impotriva demonstrantilor din Piata Operei Timisoara. Va multumim ca ati ucis eficient punct ochit punct lovit civili neinarmati. Ba chiar pentru eforturile mari depuse de lunetisti in lichidarea la intimplare a civililor care scandau pasnic “Jos Comunismul”.
Bravi soldati ai Armatei Romane fiti vesnic laudati pentru actele de eroism in ceea ce priveste uciderea civililor neinarmati. Asa Armata mai rar. Va vom purta mereu stima si mindria pisandu-ne pe mormintele voastre de eori. Asa sa ne ajute Dumnezeu.